|

Adem müzikle yakaracak

İstanbul Müzik Festivali, Arvo Pärt, Lang Lang ve Viyana Filarmoni de dâhil olmak üzere 600'ü aşkın müzisyeni İstanbul'da ağırlayacak. Arvo Pärt'in 'Ademin Yakarışı' adlı eseri, festivalde prömiyer yapacak

Kültür Servisi
00:00 - 31/05/2010 Pazartesi
Güncelleme: 01:56 - 31/05/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Adem müzikle yakaracak
Adem müzikle yakaracak

Borusan Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali 3-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak olan festivalin yıldızları, dünyanın en iyi klasik müzik orkestralarından biri olan Viyana Filarmoni, 21. yüzyılın Mozart'ı olarak da adlandırılan ve yaşayan en büyük bestecilerden biri olan Arvo Pärt ve klasik müziğin parlayan ismi Lang Lang. Festival bu yıl, üç büyük bestecinin doğumlarını kutluyor. Chopin ve Schumann'ın doğumlarının 200. yılı ve Arvo Pärt'ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtlarına adandı.

BUGÜNÜN MOZART'I ARVO PART

Toplam 21 etkinliğin yer aldığı festivalin mekanları ise Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası ve Haliç Kongre Merkezi olarak belirlendi. 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın vereceği açılış konseriyle başlayacak. Festivalin Onur Ödülü, ünlü Türk bestecisi, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura'ya açılış gecesi verilecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Arvo Pärt'e, 7 Haziran'da, Estonya Filarmonik Oda Korosu'nun bestecinin Âdem'in Yakarışı adlı yapıtının dünya prömiyerinin gerçekleştireceği konser öncesinde takdim edilecek. İstanbul Müzik Festivali programında yer alan bir diğer özel konser ise 5 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde, çağımızın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu'nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki, doğumunun 200. yılında Schumann'ın piyano konçertosunu seslendireceği gece olacak… Klasik müzik dünyasının en parlak yıldızı Lang Lang da festival programının ağır topları arasında. 10 Haziran'daki Lang Lang konserini 11 Haziran'da Schumann ve Pärt'e saygı konseri takip edecek. 18 Haziran'da Andrzej Jagodzinski Trio, Chopin Cazla Buluşuyor, 19 Haziran Cumartesi Zeynep Üçbaşaran Mutlu Yıllar Chopin konserleriyle dinleyicinin karşısında olacak. 80 kişilik dönem çalgıları orkestrası ve 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan “Büyük Kutlama: Le Concert Spirituel” festivalin kapanış konseri olacak.


Bir Venedik operası

Claudio Cavina yönetimindeki La Venexiana, armonideki modern anlayışın öncüsü Venedik operasının kurucusu Monteverdi'nin operalarından oluşan bir seçkiyle 16 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde müzikseverlerle buluşuyor. Adını anonim bir Rönesans komedisinden alan La Venexiana, ince bir teatral yorum sunuyor.





14 yıl önce