|

Akdes Nimet Kurat Sempozyumu

Tatar asıllı Türk tarihçi Akdes Nimet Kurat'ın doğumunun 110. yılı dolayısıyla sempozyum düzenlendi.

Aa
00:00 - 25/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 12:49 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Akdes Nimet Kurat Sempozyumu
Akdes Nimet Kurat Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ile Tataristan Bilimler Akademisi Şehabeddin Mercani Tarih Enstitüsü ortaklığında "Akdes Nimet Kurat'ın Hayatı ve Eserleri Sempozyumu", JW. Marriott Hotel'de gerçekleştiriliyor.

Sempozyumun açılışında konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Kurat'ın Türk tarihi için önemli bir isim olduğunu belirtti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü de Kurat'ın Türk fikir dünyasını etkilediğini dile getirerek, "Türk tarihçiliğinin gelişmesinde katkıları olan Kurat'ı minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

Hülagü, Türk tarihine büyük hizmetlerde bulunan Kurat'ın eğitimde ezberciliğe karşı tutumunu, akademik tarih öğreticiliğine katkılarını ve bugün pek çok tarihçinin hocası olduğunu anlattı.

Şehabettin Mercani Tarih Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Radik Salikhov ise konuşmasında, hayatı hakkında bilgi verdiği Kurat'ın Türk tarihini küresel tarih çerçevesinde oluşturduğunu söyledi.

Böyle bir sempozyumun düzenlenmesinden dolayı memnun olduğunu ifade eden Salikhov, Enstitünün yayınlarından bazılarını Hülagü'ye hediye etti.

Konuşmaların ardından, iki gün sürecek sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Türk dünyasından akademisyen ve araştırmacıların katıldığını sempozyumda, Kurat'ın kişiliği, anıları, fikir dünyası, tarihçiliği, eserleri ve çalışmaları ele alınacak.

11 yıl önce