|

Akif yokluk ve suskunluk içinde yaşadı

Bugün Mehmet Akif Ersoy''un ölümünün sene-i devriyesi. Akif''le ilgili çalışmalarıyla tanınan Mehmet Rüyan Soydan''ın Timaş Yayınevi''nden çıkan ''Firaklı Nameler'' kitabında Ersoy''un Mısır yıllarında ailesine gönderdiği mektuplara yer verilmiş. Soydan, İstiklal şairi Mehmet Akif''in yokluk ve sıkıntı içinde, hasret, suskunluk ve tevekkülle geçen bir hayat yaşadığını belirtiyor.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 28/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 21:34 - 27/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Akif yokluk ve suskunluk içinde yaşadı
Akif yokluk ve suskunluk içinde yaşadı

Yıllardır Mehmet Akif''in yazdığı kitapları, fotoğrafları ve mektupları toplayan Mehmet Rüya Soydan Akif koleksiyonculuğuna kitaplarla başlamış daha sonra diğer yazılı nüshalarla devam etmiş bir koleksiyoncu. Akif''in Mısır hayatı boyunca yazdığı mektupları toparlayıp kitap haline getiren Soydan kitapta; 43''ü Mehmed Âkif''e, 3''ü İsmet Hanım''a ve 1 tanesi de Emin Bey''e ait olmak üzere toplam 47 adet aile mektubuna yer vermiş. Bu mektuplara 2009 yılında ulaştığını söyleyen Soydan bazı mektupları zaman içinde tahrip olduğu için tamir ettirerek günümüze kazandırmış. Kitaptaki Mehmet Akif tarafından kaleme alınan hemen hemen bütün mektuplar kızı Suad ve damadı Ahmet Bey''e ve torunu Ferda''ya yazılmış. Soydan''ın belirttiğine göre Âkif''in diğer çocuklarına yazmış olduğu mektupları da var. Ancak yayınlanan mektuplar münhasıran kızı Suad Hanım''a ve damadı Ahmet Bey''e yazılmış mektupları içeriyor. Mektupların kaleme alındığı tarihlerde Suad Hanım''ın diğer çocuğu olan Selma Hanım henüz dünyaya gelmemiş olduğu için sadece Ferda Hanım''dan bahsedildiğini belirtiyor. Kitapta mektupların dışında aynı zamanda Akif''e ve İsmet Hanım''a ait fotoğraflar yer alıyor. Soydan, Akif''in yokluk, sıkıntı ve hastalıklarla çaresizlik içinde mücadele eden, hasret, tevekkül ve suskunluk içinde geçen bir hayat yaşadığını da belirtiyor.

KUR''ANİ BİR AHLAKA SAHİPTİ

Mısır Apartmanı''yla ilgili ulaştığınız yeni bir gelişme veya bilgi var mı?

Bilindiği üzere, Mehmed Âkif, Mısır Apartmanı''nda kendisine tahsis edilen dairede kalmış ve 27 Aralıkta burada vefat etmiştir. Kısa bir süre önce yaptığımız çalışma neticesinde, Mehmed Âkif''in yurda dönmesini mütakiben hakkında tanzim edilen bazı resmi yazışmalardan, Mısır Apartmanı''nda kendisine tahsis edilmiş olan mezkûr dairenin, 5. kat 22 nolu daire olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.

Mehmet Akif''in hayatıyla ve özel yaşamıyla ilgili olarak dikkatinizi çeken en çarpıcı konu nedir?

Bana göre Âkif''in en önemli yanı seciyesi ve ahlâkıdır. Kur''ânî bir ahlâka sahibidir. Eserlerinde suni düşüncelerle inşa edilmiş hususlara rastlanmaz, kendisinin fikirlerini, mefküresini, ahlâk telakkisini, inanç ve imanını yansıtır. Yazdıkları ile ahlâkı arasında hiçbir surette tezat bulamayız.


10 yıl önce