|

Ali Şir Nevai anılıyor

Şair Ali Şir Nevai'nin doğum yıldönümü münasebetiyle başkent Taşkent başta olmak üzere ülke genelinde törenler düzenleniyor. Kutlamalar çerçevesinde Taşkent''te, Özbekistan Milli Parkı''ndaki Nevai heykelinin önünde tören yapıldı.

.
00:00 - 11/02/2014 Salı
Güncelleme: 10:48 - 11/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Ali Şir Nevai anılıyor
Ali Şir Nevai anılıyor

15. yüzyılda Türk dilinin ve edebiyatının gelişmesinde önemli katkıları olan şair ve devlet adamı Ali Şir Nevai, doğumunun 573. yıldönümünde Özbekistan''da çeşitli etkinliklerle anılıyor. İlginin büyük olduğu törendeki konuşmalarda Nevai''nin Türk dünyasına mal olmuş, ender bir şahsiyet olduğu dile getirildi.


Türk edebiyatında pek çok şeyin başlatıcısı Ali Şir Nevai'dir. İlk şairler teskeresini o yazmış ve ilk hamseyi o meydana getirmiştir. Türkçe olarak biyografi geleneğini o başlatmıştır, Türkçe konusunda ilk bilinçli eser yine Ali Şir Nevai'ye aittir.


9 Şubat 1441''de Afganistan''ın Herat şehrinde dünyaya gelen Nevai, Farsçanın resmi dil olarak hüküm sürdüğü bir dönemde eserlerini Türkçe kaleme alır. Nevai, Türk dilinin haklı bir savunması olan Muhakemetü''l-Lugateyn adlı eserinde Türkçe ile Farsçayı karşılaştırır ve Türk dilinin üstünlüğünü ortaya koyar. Mecâlisü''n-Nefâis, Ferhat ile Şirin, Kırk Hadis ve Hamse başlıca eserleridir.

10 yıl önce