|

Bach''ın notaları Mahir''in renkleri

İş Sanat Kibele Galerisi ressam Mehmet Mahir''in retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. Mahir''in 1970''den bu yana yaptığı eserlerden oluşan sergi sanatçının somuttan soyut resme geçişinin önemli bir göstergesi. Mahir, eserlerinde matematik, geometri ve Bach''ı biraraya getiriyor.

Harun Karaburç
00:00 - 13/03/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:23 - 12/03/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Bach''ın notaları Mahir''in renkleri
Bach''ın notaları Mahir''in renkleri

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü başkanı ve ressam Mehmet Mahir, kariyeri boyunca geçirdiği evreleri gözler önüne seren retrospektif sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. ''Sonsuzla Oyun Retsospektif'' sergisi Mahir''in 1970- 2014 yılları arasındaki çalışmalarından oluşuyor. İş Sanat Kibele Galerisi''nde sanatseverlerle buluşan sergi, bizleri Mahir''in renkli dünyasına konuk ederken tablolarında matematik, geometri ve müziği bir araya getiren sanatçının somut resimden soyuta nasıl geçtiğini de gösteriyor. Retrospektif, üç ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde sanatçının ilk dönem figuratif betimlemeleri yer alıyor. İkinci bölümde portreler ve soyutlamalar yer alıyor. Bu bölümde Atatürk ve sanatçının eşinin portreleri dikkat çekiyor. Üçüncü bölümde ise sanatçının yakın dönemde yaptığı tabloları yer alıyor. Kariyeri boyunca dokuz sanat ödülünü layık görülen Mahir''in son dönem çalışmaları arasında satranç ve müzik temalı çalışmaları sanatseverleri en çok heyecanlandıran çalışmalar oluyor. Mahir, retrospektif sergisiyle ilgili ''Buradaki eserlerim bütün çalışmalarımın yalnızca üçte biri. Bu sergi somuttan soyuta nasıl vardığımın serüveni.'' diyor. Mehmet Mahir retrospektifi, 19 Nisan''a kadar İş Sanat Kibele Galerisi''nde gezilebilir.

HER ESERİNDE BACH VAR

Resime başladığı ilk yıllarda ve akademik hayata başladığı sıralarda daha klasik ve modern tarzda resimler yapan Mahir, son zamanlarda çağdaş bir dil kullanmaya başlayarak kendine özgü soyutlamaları yapmaya başlıyor. Çalışmalarındaki derinlik algısı tuvaldeki renkli betimlemelerle buluşarak görsel bir şölene dönüşüyor. Müzik ise onun eserlerinin vazgeçilmez bir parçası. Eşi piyano eğitimi alan sanatçı evdeki müzik kitaplarını karıştırırken kendine en çok Bach''ın yakın olduğunu hissediyor ve Bach''ın notalarını tuvale dökmeye başlıyor. Kendi deyimiyle ''Bach''ın müziğini ressamca bir tavırla'' resimliyor. Notaları renklendirirken hepsini ayrı bir anlam yüklüyor ve eserlerinin alt yapısını matematikle destekliyor. Mahir, son dönem çalışmalarında arka planda olup biten, görünmeyen ve algılanmayanın betimini yapıyor. Retrospektif sergisiyle ''Somuttan soyuta geçişimin bir göstergesini oluşturmak istedim'' diyen Mahir, müzik resimlerinde Bach''ın binbir sayılı keman sonatını ele aldığını ve her bir notayı kendi renklerine kodladığını söylüyor.

İmge dünyası sınırsız

Mahir''in imge dünyası geniş ve sınırsız. Sonsuzluk, zaman ve kainatın yapısı gibi konuları da tablolarında işliyor. Kendi imge dünyasını yansıtırken yansıma, karşıtlık ve üç boyutluluk kavramlarını da sorguluyor. Hayatta her şeyin odaklanma olduğunu dikkat çeken Mahir, yansıtılmak istenen duygunun kendiliğinden yansıdığının, bunun için ekstra çalışma yapmaya gerek olmadığının altını çiziyor ve ekliyor, ''Bir insan yoğunlaştığı zaman muhakkak bir şey çıkıyor. Morandi elli yıl şişe resimleri yapmış başka da bir şey yapmamış ama Morandi olmuş.''


10 yıl önce