|

Balığın mürekkebiyle "deniz kokulu" kitap

Hollanda'da, Melisa Seyhan ile sözlüsü Robbert Smit öncülüğünde mürekkep balıklarının mürekkebi kullanılarak okuyucusuna deniz kokusu yayan bir kitap bastırıldı.

Aa
00:00 - 14/01/2014 Salı
Güncelleme: 13:13 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Balığın mürekkebiyle "deniz kokulu" kitap
Balığın mürekkebiyle "deniz kokulu" kitap

Melisa Seyhan'ın babası Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Seyhan yaptığı açıklamada, Hollanda'da mürekkep balıklarının doğal yaşamlarına destek vermek amacıyla hiçbir ticari kazanç beklenmeksizin özel bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.

Kızı ile Hollandalı sözlüsü Robbert Smit öncülüğünde yürütülen ve kendisinin de dahil olduğu çalışmada, Türkçe adı "Mürekkep Balık Avı", İngilizcesi "Fishing for Ink" olan "Naar Inkt Vissen" adlı bir kitap bastırıldığını anlatan Seyhan, bu eserde, dünyada ilk kez mürekkep balığının kesesinden elde edilen mürekkebin kullanıldığını ifade etti.

Hollanda'da, kızı ile Robbert Smit'in de yer aldığı "Today Designers" adlı grubun, bir süre önce İzlanda'dan getirdikleri yanardağ küllerini kullanarak "Yanardağ" isimli bir kitap bastırdığını belirten Seyhan, şöyle devam etti:

"Bu yıl da mürekkep balıklarının mürekkeplerini kullanarak ipek baskı sistemiyle kitap hazırladılar. Bu kitabın içinde balık avıyla ilgili 20 balıkçı hikayesi bulunuyor. Bu hikayeler, Hollanda'nın iki ünlü yazarı Menno Smit ve Edwin de Voigt tarafından kaleme alınıp kitap haline getirildi. Bu kitap 700 nüsha basıldı. Bu kitapların şimdiye kadar 650'si 25 avrodan satıldı. Bu satıştan elde edilen gelir ise yapılan masrafa harcanıp ekolojik anlamda denizlerdeki dengeyi koruması anlamında büyük önemi olan mürekkep balıklarının soylarının tükenmemesi için ilgili vakıflara aktarıldı."

700'e yakın balıktan 1,5 litre mürekkep çıkıyo
r

Kitabın, mürekkebi tamamen doğal olduğundan 24 saat içinde basıldığını aktaran Seyhan, kokunun bir ay sonra azaldığını anlattı. Bundan dolayı kitabın, özel bir jelatin koruyucuyla okuyucuya ulaştırıldığına işaret eden Seyhan, "Kitabın baskısından okuyucuya ulaşmasına kadar geçen tüm evrelerinde makine kullanılmadı. Bu kitabın en büyük özelliği kokulu olması. Düşünün, Erciyes Dağı'ndasınız ve bu kitabı size gönderiyorlar. Kitabı açtığınızda ise mis gibi deniz ve balık kokusu etrafa yayılıyor. Bir anda kendinizi deniz kıyısındaymışsınız gibi hissediyorsunuz" ifadesini kullandı.

Seyhan, kitap için Robert Smit ve Bob Derksen tarafından hazırlık aşamasında Hollanda'nın sahil kentlerinden Scheveningen'in balık dağıtım merkezinde açık artırmayla mürekkep balığı satın alındığını kaydetti.

Eserde kullanılmak üzere yaklaşık 700 mürekkep balığı satın aldığını bildiren Seyhan, "Bunlardan 1,5 litre mürekkep elde edildi. Kitap, ipek matbaa dediğimiz 'silk printing' sistemiyle basıldı. 52 sayfadan oluşan kitabın tüm sayfaları birbiriyle balıkçı dilinde 'Japon düğümü' denilen yöntemle elle sıkıca bağlandı. İki yazar ve 9 tasarımcı tarafından hazırlanan kitap, Hollanda'da ilgi gördü" diye konuştu.

Ersin Seyhan, Türkiye'de kıyı kesimlerde sıklıkla avlanan mürekkep balıklarının sanayide ve özellikle de matbaa baskılarında kullanılmasının önemine dikkati çekerek, son derece ekonomik ve ekolojik olan bu mürekkebin yaygınlaştırılabileceğini sözlerine ekledi.

10 yıl önce