|

Başkentte kültür sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), çok sayıda gösteride görev alan balet Irek Mukhamedov'u "Zorba" balesiyle başkentli seyircinin karşısına çıkaracak.

Aa
00:00 - 9/05/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:27 - 9/05/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Başkentte kültür sanat
Başkentte kültür sanat

Mukhamedov'un sahne alacağı eser, 11-12 Mayıs'ta Congresium'da sahnelenecek.

Sinemada kadın emeğini görünür kılmak için başlatılan "Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali", bu akşam 16. kez sanatseverlerle buluşacak.

"...rağmen: dayanışma, direniş, devinim" temasıyla gerçekleştirilecek festivalde aralarında Türkiye'nin yanı sıra Norveç, İran, Gürcistan, Japonya, Filistin ve İsviçre'nin de bulunduğu 40 ülkeden 90 yönetmenin 98 filmi izleyicinin beğenisine sunulacak.

Uzun metrajlı film gösterimlerinin Kızılırmak sinemasında yapılacağı festivalde, Alman Kültür Merkezi ise kısa metraj ve belgesel film gösterimlerine ev sahipliği yapacak.

Festivalin, "Her Biri Ayrı Renk" başlıklı bölümünde, 12 film gösterilecek ve bu filmlerden birine Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIBRESCI) ödülü verilecek. Bu yılki festivalin teması olan "...Rağmen: Dayanışma, Direniş, Devinim" başlıklı bölümde ise kadınların tüm zorluklara rağmen direnişleri ve dayanışmaları üzerine yapılmış filmler yer alacak.

"Pembesiz Mavi", "Olay Yeri: Aile", "Kuzeyin cadısı: Mai Zetterling", "Dikkat, Monika Treut", "Aynı Çatı Altında", "Ekoloji", "Gala", "İran'dan; Akbari kardeşler", "Belgeseller", "Kısa Olmazsa, Olmaz" ve "Canlandırmalar" başlıkları festivalin diğer bölümlerini oluştururken, "Türkiye'den Filmler" bölümünde ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun "Araf", Elfe Uluç'un "Azize Ayşe", Pelin Esmer'in "Gözetleme Kulesi", Belmin Söylemez'in "Şimdiki Zaman" ve Filiz Alpgezmen'in "Yabancı" filmleri izlenebilecek.

Tiyatro
Akün Sahnesi:

İskender Altın'ın yönettiği, Moises Kaufman'ın yazdığı ''33 Varyasyon'' bugün, yarın ve 11 Mayıs'ta seyredilebilecek. Oyunda Erdal Küçükkömürcü, İpek Çeken, Meltem Baytok, Mehmet Akay, Ulaş Ersoy, Eda Aydınlı, Tunç Yıldırım rol alıyor.

Ferenc Molnar'ın yazdığı, Serra Canbay'ın oyunlaştırdığı, binalarla kuşatılmış arsa için birbirleriyle amansız bir mücadeleye giren iki çocuk çetesinin hikayesini anlatan çocuk oyunu "Pal Sokağı Çocukları" minik seyirciyle 12 Mayıs'ta buluşacak.

Nazım Hikmet'in yazdığı, Rüştü Asyalı'nın yönettiği ve rol aldığı "Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan On Bir Tablo" adlı oyun, 14 Mayıs'ta temsil verecek.

Erdal Beşikçioğlu'nun oynadığı "Bir Delinin Hatıra Defteri", 15 Mayıs'ta izlenebilecek. Oyunun proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler, dekor ve giysi tasarımını ise Sertel Çetiner üstleniyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Funda Mete'nin sahneye koyduğu "Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun", hafta boyunca izlenebilecek.

Dede Korkut Hikayesi'nden kurgulanmış "Boğaçhan", 12 Mayıs'ta küçük sanatseverlerle bir araya gelecek.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Kanlı Nigar"la 14 ve 15 Mayıs'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Sadık Şendil'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği eserde, Aksaray'daki evi yanan Nigar'ın İstanbul'a taşınmasıyla yaşanan olaylar anlatılıyor.

Büyük Tiyatro:

Kenan Işık'ın, Şeyh Galib'in eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek yazıp yönettiği "Aşk Hastası", yarın ve 12 Mayıs'ta temsil verecek.

Ali Berktay'ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", 14 Mayıs'ta sahnelenecek. Ali Berktay'ın yazdığı eser 2 perde.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği "Fosforlu Cevriye" hafta boyunca görülebilecek.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Üç Şehzade", 12 Mayıs'ta seyredilebilecek. Şehzadelerin zaaflarından faydalanan hain vezirin, sultan babalarını iyileştirmeleri için şehzadeleri bilinmez bir yolculuğa sürüklemesinin konu edildiği eserde Bülent Çiftçi, Mehmet Ali Toklu, Uğur Kaya gibi isimler rol alıyor.

Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği, Edmond Rostand'ın yazdığı, Sabri Esat Siyavuşgil'in çevirdiği "Cyrano De Bergarac", 14-15 Mayıs'ta görülebilecek. Oyunda Durukan Ordu, Zeynep Yasa, İrfan Kılınç, İsmet Numanoğlu ve Edip Tümerkan rol alıyor.

Küçük Tiyatro:

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", yarın ve 14 Mayıs'ta görülebilecek.

Musahipzade Celal'in yazdığı, Celal Başar'ın yönettiği, Sivas Devlet Tiyatroları oyunu "İstanbul Efendisi", Osmanlı'da "Lale Devri"nin sonrasında Osmanlının kültürel ve etnik çeşitliliğini sergilerken bir taraftan da dönemin toplumsal yapısı, sosyal ilişkileri ve yozlaşan değerlerini de hicvederek ayna tutuyor. Eser, tüm hafta görülebilecek.

Vladlen Alexandrov'un yönettiği, kurmaca bir aileyi sahneye taşıyan "Ben Ödüyorum", 14-15 Mayıs'ta sahnelenecek.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun yazdığı, Vacide Öksüzce'nin yönettiği "Nehir", hafta boyunca seyirciyle buluşacak. Eserde, 12 Eylül dönemi ve yaşanan olayların insanların hayatlarında bıraktığı etki işleniyor.

Bir kadının içine girdiği karmaşanın anlatıldığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği "Krem Karamel" 14-15 Mayıs'ta görülebilecek.

Stüdyo Sahne:

İlham Yazar'ın yönettiği "Jerry ve Tom", yarın, 11-12 ve 14 Mayıs'ta sahne alacak. Oyun, insan öldürmeyi rutin hale getirmiş iki kiralık katilin gerilim, şiddet ve tehlike dolu hikayelerini anlatıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Cesaret Ana ve Çocukları", 11 ve 15 Mayıs'ta temsil verecek. Bertolt Brecht'in II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1939'da kaleme aldığı eserde, Cesaret Ana ve çocuklarının başına gelenler üzerinden savaşa gömülmüş bir dünya mercek altına alınıyor.

Şinasi Sahnesi:

Neil Simon'un yazdığı, Sinan Pekinton'un yönettiği "Aklımdaki Kadınlar", hafta boyunca izlenebilecek. İlişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake'in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının konu edildiği eserde Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner ve Ekin Tunçay Turan rol alıyor.

Opera

Opera Sahnesi: Orkestra Şefliğini Alessandro Cedrone'nin üstlendiği "Tosca" operası, 12 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.

Bestesini ve librettosunu Türk besteci Muammer Sun'un yaptığı, padişahın 4 eşinden biriyle genç bir adamın yaşadığı aşkı anlatan "Sevginin Bedeli" balesi, 14 Mayıs'ta izleyici karşısına çıkacak.

Operet Sahnesi: İtalya'da bir eczacı dükkanında geçen hikayesiyle sanatseverlerin karşısına 14 Mayıs'ta çıkacak "Eczacı" operasında Cumhur Böler ve Arda Doğan sahne alıyor.

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali ''Bremen Mızıkacıları'', 12 Mayıs'ta sahnelenecek. Burcu Altınel, Güliz Akalın, Semih Aşık, Can Kayalık, Halil Turgut, Yağmur Bayrakdarlar, Zeynep Çelikkanat, Esra Şahin Çapanoğlu, Sibel Kızılateş, Murat Beşik, Fuat Sadık, Bekir Koçtürk ve Özgür Özer rol alıyor.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), CSO Konser Salonu'nda şef Rengim Gökmen yönetiminde sahne alacak. Konserde Ludwig van Beethoven'ın "Keman Konçertosu re major Op 61" ve Dmitri Şostakoviç'in "Jaz Süitleri"ni icra edecek orkestraya, keman sanatçısı Elina Vahala eşlik edecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 12. Uluslararası Mersin Müzik Festivali'nde Antonio Pirolli şefliğinde temsil verecek.

11 yıl önce