|

Bâbıâli'den Cavit Ersen geçti

2003 yılında kaybettiğimiz Bâbıâli''de bir döneme damgasını vurmuş olan yazar ve romancı Cavit Ersen, vefatının 10''uncu yılında ESKADER tarafından düzenlenen bir toplantı ile anıldı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 25/01/2013 пятница
Güncelleme: 16:52 - 25/01/2013 пятница
Yeni Şafak
Bâbıâli'den Cavit Ersen geçti
Bâbıâli'den Cavit Ersen geçti

Bâbıâli Sohbetleri, her Perşembe gerçekleştirilen nezih programlarla ilgi toplamaya devam ediyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen sohbetlerin mekânı ise Cağaloğlu''ndaki Timaş Kitapkahve. Bu hafta vefatının 10''uncu yılında yazar ve romancı Cavit Ersen yâd edildi. Programı ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım yönetirken yazarın oğlu Ömer Süreyya Ersen gelini Kâmile Ersen ve torunu Pınar Ersen dinleyenler arasındaydı. Toplantının konuşmacıları ise Bâbıâli''deki dostlarından Üstün İnanç, Gürbüz Azak ile hayat hikâyesiyle ilgili araştırmalarını sürdüren Erol Ülgen''di. Ersen hakkında bilinmeyenler, yanlış bilinenler, unutuluşunun ardındaki gerçekler konuşuldu, hâtıralar canlandı.

"Beni gördüğünde gözleri doldu"

Açılış konuşmasını yapan Mehmet Nuri Yardım, gençlik yıllarında Kızıl Zindanlar adlı kitabı ile yazarı tanıdığını ve İstanbul''a geldikten hemen sonra Cavit Ersen''e ulaşabilmek için türlü yollar denediğini, ancak bunu yıllar sonra gerçekleştirebildiğini anlatırken Darıca Huzurevi''ndeki görüşmeye dair şunları söyledi: ''Karşısında beni gördüğünde çok mutlu oldu, gözleri doldu. Unutulmamış olduğunu görebildiği için çok mutlu olduğunu söylemişti. Kendisiyle bir mülâkat gerçekleştirdik. 2001 tarihinde Türk Edebiyatı Vakfı''nda Servet Kabaklı öncülüğünde bir program düzenlendi. Bu program ile unutulmak üzere olan ve bir devrin romanları en çok okunan yazarı hatırlanmış oldu. Bugün de vefatının 10''uncu yılı dolayısıyla bir aradayız. Böyle büyük bir yazarı ve iz bırakmış bir gazeteciyi unutturmamamız lâzım. 1980''den önce Sinan Yayınevi tarafından basılan kitapları, 80''den sonra yayınevi kapandığı için yayımlanamamıştır. Ama bugünlerde birkaç yayınevi Ersen''in kitaplarını yayımlaya talip. En kısa zamanda bu kitapların yeni nesil ile buluşmasını diliyoruz.''

Çok iyi bir gazeteci

Yardım''ın ardından sözü, Bâbıâli emektarlarından yazar ve tiyatrocu Üstün İnanç aldı. Cavit Ersen ile 1965 yılında kurulan Babıâli''de Sabah gazetesinin Anadolu masasını yönetirken tanıştığını, o sıralarda kendisinin yeni başlamış tecrübesiz bir gazeteci olduğunu söyleyen İnanç, Ersen ile ilgili bir hâtırasını da nakletti:

''Antalya Film Festivali''nin ikinci yılında Babıâli''de Sabah gazetesinde yeni işe başlamış bir gazeteciydim ve bana bu festivalin haberini yapma görevi verildi. Elbette tecrübesizdim. Cavit Ersen, o haberi hazırlamamda baştan sona bana yardım etti. Görüşebileceğim isimleri verdi ve haber metninde yardımcı oldu. Hatasız ve bir o kadar da seri daktilo yazardı. Çok iyi bir gazeteciydi.''


11 лет назад