|

Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri başlıyor

Boşnakların Müslüman olmasının önemli simgelerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 503 yıldır düzenlenen etkinlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden Osmanlı'yı temsil eden atlı birlikler ellerinde sancaklarla, Prusac (Akhisar) kasabasına doğru yola çıkmaya başladı.

Aa
00:00 - 26/06/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:13 - 26/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri başlıyor
Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri başlıyor

Bosna Hersek İslam Birliğini (Diyanet İşleri Başkanlığı) ve Saraybosna'nın Stari Grad Belediyesi'ni temsil eden 10 atlı, başlarında fesleri ve ellerinde sancaklarıyla de 30 Haziran Pazar günü, Prusac kasabasında düzenlenecek 503. Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılmak üzere, başkent Saraybosna'daki At Meydanı'ndan hareket etti. Şehir merkezindeki Milyaçka Nehri üzerindeki Latin Köprüsü'nden geçerek, şehrin en kalabalık caddelerinden Ferhadiye ve Titova'da tur atan atlı birlikler, vatandaşlardan ve turistlerden büyük ilgi gördü.

Atlılar, özel araçlarla önce Foynitsa'ya götürülecek, daha sonra da Vranitsa, Gornyi Vakuf, Bugoyna ve Donyi Vakuf'tan geçerek, şenliklerin düzeneneceği Prusac kasabasına varacak.

Ayvaz Dede şenlikleri

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla Bosna-Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor. Bosna-Hersek'te 500 yıldan fazla süredir yaşatılan ve Bosna'ya Osmanlı dönemi öncesinde yerleşen Ayvaz Dede'nin anısına düzenlenen Ayvaz Dede (Ayvatovica) Şenlikleri etkinliklerinin merkezi programı Prusac kentinde Pazar günü yapılacak. Orta Bosna'daki Donyi Vakuf kentinin yakınında bulunan Karaula kasabasında bir araya gelecek yüzlerce atlı, buradan geleneksel Osmanlı kıyafetleri ve ay yıldızlı bayraklar ile cumartesi sabah yola çıkacak. Karaula'dan çıkacak atlı birlikler, Donyi Vakuf kent merkezinde geleneksel olarak toplanan binlerce kişi tarafından karşılanacak. Bosna Hersek'in çeşitli kentlerinden gelen atlılar, daha sonra Donyi Vakuf'tan geçerek, merkezi programın düzenleneceği Prusaç kasabasına doğru gidecek.

Ertesi sabah ise Ayvaz Dede Şenlikleri'nin merkezi programının düzenleneceği alana gidecek olanlar, Ayvaz Dede'nin rivayete göre yaklaşık 500 yıl önce Prusac kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra kayanın açılıp suyun çıktığı yere geçerek, burada dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri etkinlikleri Kur'an-ı Kerim ve ilahi okunmasının ardından kılınacak öğlen namazı ve Bursa Osmangazi Belediyesi'nin mehter takımının konseriyle son bulacak.

Ayvaz Dede Şenlikleri'ni organize eden Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç, bu yılki etkinliklere yaklaşık 50 bin kişi beklediklerini belirterek, etkinliklerin ana temasının ise "Ramazana Kavuşmak" olarak belirlendiğini kaydetti.

Ayvaz Dede

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donyi Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu.

Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'ı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor. Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 503 yıldır Ayvaz Dede Şenlikleri'ne ev sahipliğini yapıyor.

11 yıl önce