|

Bozkırın ozanına saygıyla

00:00 - 15/02/2011 Salı
Güncelleme: 23:15 - 14/02/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Bozkırın ozanına saygıyla
Bozkırın ozanına saygıyla

Küçükçekmece Belediyesi, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un romanlarından uyarlanan sinema filmlerinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov Sinema Haftası” başlıklı etkinlik 19-22 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sefaköy ve Cennet Kültür Merkezleri olmak üzere iki ayrı salonda gösterilecek filmler, Aytmatov uyarlaması olmakla kalmıyor, aynı zamanda Sovyet ve Kırgız sinemalarının da unutulmaz yapımları arasında sayılıyor.

10 Haziran 2008'de hayata veda eden, Kırgız kültürünü Sovyet edebiyatının başlıca motiflerinden biri haline getirerek evrenselleştiren usta yazar Cengiz Aytmatov, birçoğunun senaryolarını da bizzat yazdığı sekiz uyarlama eseriyle sinemaseverlerle buluşacak.

Bolotbek Shamshiyev'in 'Beyaz Gemi/ Ak Kame' ve Bakyt Karagulov'un 'Boranlı İstasyonu/ Boranly Beket' filmleri Aytmatov dünyasını beyazperdeye taşıyan en iyi örnekler olarak seçkideki yerlerini aldı. Andrey Konçalovski'nin yönettiği 'İlk Öğretmen/ Pervyy Uchitel', Ardak Amirkulov'un yönetmenliğini yaptığı, 'Elveda Gülsarı/ Proshai Gulsary', Tolomuş Okeyev'in ilk filmi 'Çocukluğumuzun Gökyüzü/ Nebo Nashego Detstya', Bolotbek Shamshiyev'in yönettiği 'Fujiyama'ya Çıkış/ Voskhozhdeniye Na Fudziyamu' Khodzakuli Narliev'in 'Mankurt' ve Atıf Yılmaz'ın eşsiz eseri 'Selvi Boylum Al Yazmalım' yenilenmiş kopyasıyla Cengiz Aytmatov Sinema Haftası'nda izleyicilerle buluşacak.

Sinema Haftası kapsamında iki sergi ve bir de panel düzenlenecek. 'Kırgız El Sanatları Sergisi' ve 'Kırgızlar Fotoğraf Sergisi' Kırgız kültürünü daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. “Film ve romanlarında Aytmatov'un Dünyası” başlıklı panel ise 20 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek. Panele, Aklybek Atabaev, Bakyt Karagulov, Roza Aytmatova, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Orhan Söylemez konuşmacı olarak katılacak.

13 yıl önce