|

Cafer Zorlu için anma programı

Basın İlan Kurumu ve ESKADER''in birlikte düzenlediği ''Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler'' programının 12''ncisinde Türkiye''nin tanınmış karikatür ustalarından Cafer Zorlu anılacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 24/03/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:18 - 24/03/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Cafer Zorlu için anma programı
Cafer Zorlu için anma programı

Karikatür ustası Yurdagün Göker''in konuşmacı olacağı toplantının takdimini Muammer Erkul yapacak. Yurdagün Göker, çeşitli gazete ve dergilerde birlikte çalıştığı yakın arkadaşı Cafer Zorlu''nun Türk karikatüründeki yeri üzerinde duracak, hâtıralarını nakledecek. Göker, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Program, Çemberlitaş Basın Müzesi''nde 26 Mart 2014 Çarşamba günü saat 15.00''te başlayacak. Toplantının ardından Cafer Zorlu''nun fotoğraflarından, kitaplarından ve karikatürlerinden meydana gelen bir sergi de gezilebilecek.


Cafer Zorlu kimdir?

Ünlü karikatüristlerimizden Cafer Zorlu 1926''da İnegöl''de doğdu. 24 Ağustos 2012 tarihinde İstanbul''da vefat etti. Zorlu, annesinin vefatından sonra 1939 yılında İstanbul''a geldi. Çocukluğu Karagümrük''te geçti. Kahveci, terzi, berber, tornacı çıraklığı, garsonluk, su satıcılığı, bulaşıkçılık gibi çeşitli işlerde çalışmaya başladı. Aynı zamanda kahvelerde karakalemle müşterilerin portrelerini yapıyordu. Karikatür çizmeye çok hevesliydi ancak bu hayâlini uzun süre gerçekleştiremedi, zira hayatını bir an önce kazanmak zorundaydı. Mahmutpaşa''da bir hırdavatçı dükkânı açtı. Ancak bu dükkânın kapanmasından sonra karikatüre başlama imkânı buldu. İlk çizgileri 1957''de Dolmuş dergisinde yayımlandı. Bu yıllarda Taş Karikatür dergisinde çizmeye başladı. Akbaba dergisinde çok uzun yıllar karikatür çizdi. Tercüman, Hürriyet ve Milliyet gazetelerindeki spor karikatürlerini o çizdi. Bu spor konulu karikatürleri ona birçok defa Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneği ödüllerini kazandırdı. 1981''de Ses dergisinin Atmaca mizah ekinde çizdi. Emekli olduktan sonra meslek hayatı boyunca çizmiş olduğu karikatürlerden yapılmış seçkin karikatürleri birkaç kitapta topladı. 24 Ağustos 2012 tarihinde yaşlılığa bağlı sebeplerden dolayı Cennet Mahallesi''ndeki evinde vefat eden Zorlu, Büyükçekmece Mezarlığı''nda toprağa verildi. Eserleri: 20 Yılın Seçme Spor Karikatürleri, Hık Mık Kemer Sık, Konuşan Karikatürler, Köşk''ten Çizgilerler, Nasreddin Hoca''nın Torunları, Varsa Olay Çizmek Kolay, Osmanlı İmparatorluğu Karikatürleri.

10 yıl önce