|

Dans için sabır şart

Yenilikçi anlayışıyla Amerikan modern dansının gelişmesini sağlayan Jose Limon''un kurduğu dünyanın en ünlü dans topluluğu Limon Dance Company, İş Sanat''a konuk oluyor. Ekibin lideri Carla Maxwell, başarılarının sırrını çok çalışmakla ve sabırlı olmakla açıklıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 8/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:47 - 7/03/2014 Cuma
Yeni Şafak
Dans için sabır şart
Dans için sabır şart

Modern dansın öncülerinden efsanevi Jose Limon''un kurduğu dünyanın en ünlü dans topluluklarından biri Limon Dance Company, bu akşam ikinci performanslarını sergilemek üzere İş Sanat sahnesine çıkıyor. 67 yıllık tarihlerinde modern dansın öncülerinden biri olarak gösterilen ve ilklere imza atan dans topluluğu yenilikçi bir anlayışla Amerikan Modern dansının evrimleşmesini sağlayan Jose Limon''un mirasını, yarım asırlık bir şölen haline getirirken klasik yapıtları da modern koreografilerle buluşturuyor. Limon''la 1978 yılında Sanat Direktörü olmadan önce de çok yakından çalışan Carla Maxwell ekibin liderliğini yürütüyor. Carla Maxwell, ''Modern dansla oluşturmaya çalıştığımız hareketlerle bir müzik yakalamak ve sahnede bir ahenk yakalayıncaya kadar çok çalışmak ve çok sabırlı olmak gerekiyor.'' diyor.

Toplulukla dans etmek tek başına dans etmekten daha zordur. Çünkü koreografiyi yakalamak gerekir. Sahnedeki uyum ve başarınızı neye borçlusunuz?

Özellikle Jose Limon''un geleneğini yürütürken bizim topluluğumuzun en güçlü tarafı dansçılarının disiplini ve sabrı. Modern dansla yaratmaya çalıştığımız hareketlerle bir müzik yakalamak ve sahnede bir ahenk yakalayıncaya kadar çok çalışmak ve çok sabırlı olmak gerekiyor.

İNSANİ HALLERİ ANLATIYORUZ
Dans dili olmayan bir hikaye anlatımıdır. Sözcükleri yoktur. Anlattığınız hikayeden biraz bahseder misiniz?

Sahnede farklı hikayeler anlatıyoruz ama Limon''un tüm hikayeleri anlatırken en ortak dili insani halleri aktarıyor oluşu. Hiçbir zaman Shakespare''in oyunları gibi saatler süren işler değil ancak her işinde çok güçlü bir dramatik anlatım ve harika müzikler eşlik ediyor. İşlerimizin hepsi insan yaşantısının yüzyıllardır yaşadığı ortak dramlar ve sahneye koyarken de müzikalite öne çıkıyor.

Jose Limon''un bıraktığı mirası bugünlere taşımak nasıl bir duygu?

Jose Limon tıpkı modern dansın diğer kurucuları gibi müthiş bir kararlılıkla kendini ifade etmeye çalışmış ve sahnede tiyatro ve dramatik ögelere ağırlık vererek çok zor bir işin yükünü kabul görünceye kadar taşımış. Limon ve hocaları Doris Humphrey ve Charles Weidman gibi isimler olmasaydı bugün isim yapmış hiçbir modern dansçı olamazdı ve böyle bir dans kahramanının mirasını taşımakla gurur duyuyoruz.

700 YILLIK MİRASI SUNACAKLAR
Klasik yapıtları modern koreografilerle buluşturduğunuz repertuvarı ilk kez Türk izleyicilerle paylaşıyorsunuz. Neler hissediyorsunuz?

Bizim için her sahne büyük bir heyecan ama ayrıca Türkiye''de ilk kez sahne alıyor olacağız. Limon''un 70 yıllık mirasını sizlere henüz ilk kez sunuyor olmanın da büyük bir heyecanını taşıyoruz. Sadece klasik repertuvarları değil Limon dışında Rodrigo Pederneiras ile çalıştığımız çok daha genç bir işi de Türkiye''de her iki gece sonunda sahneliyor olacağız.

Modern dansın yenilikçi anlayışı
Amerikan Modern Dansının öncülüğünü yapmak size farklı bir misyon da yüklüyor gibi, ne dersiniz?

Humphey, Weidman, Limón, Graham gibi büyük isimler zaten modern dansın en büyük öncüleri olmuşlar, bizim tüm yaptığımız onların güçlü vizyonunu ve müzikalitesini sürdürmek ve İstanbul''a da vizyonumuzu getiriyor olacağız. Modern dansın yenilikçi anlayışı 1930''larda ve 40''larda nasıl farklı hissettiriyorsa, günümüzde de orijinaller, fikirlerle modern dans yenilikçi anlayışını sürdürüyor ve bu işte bizler de varız.


10 yıl önce