|

Derin dondurucuda Franco heykeli davası düştü

İspanya'da bir sanat fuarında sergilenen ve polemiklere yol açan diktatör Franco'nun derin dondurucuya konulmuş bal mumu heykeline karşı açılan dava başlamadan bitti

Aa
00:00 - 18/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 13:31 - 18/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Derin dondurucuda Franco heykeli davası düştü
Derin dondurucuda Franco heykeli davası düştü

Diktatör Franco'nun askeri üniformalı bal mumu heykelini derin dondurucuya koyarak çağdaş sanat fuarında sergileyen sanatçı Eugenio Merino'ya karşı Franco Vakfı tarafından açılan dava ilk duruşmada düştü.

''Always Franco'' adlı sanat eserinde Franco'nun onurunun küçük düşürüldüğünü savunan Franco Vakfı, sanatçı Merino'ya karşı 18 bin avroluk tazminat davası açmıştı. Hakim Rocio Nieto Centeno, dava konusunun bir sanat eseri olması ve ifade özgürlüğüne girdiğine kanaat getirerek itirazın reddedildiğini açıkladı.

Franco Vakfı Başkan Yardımcısı Jaime Alonso, İl Mahkemesi'nin kararına Yüksek Mahkeme'de itiraz edeceklerini açıklayarak, sanatçı Merino ve ona destek veren Faşizm Karşıtı Sanatçılar Platformu'na yönelik yasal girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.

Sanatçı Merino ise ''Mahkemenin sonucu çok olumlu ama bu olay üzerine artık bir çizgi çizmek hoşuma gider, çünkü sadece bu vakfın reklamına yarıyor. Diğer yandan tek hoşuma giden olay, vakfın dava açacağım diye bir sürü para ödemesi'' şeklinde konuştu.

Diktatör Francisco Franco'nun derin dondurucuya konulmuş bal mumu heykeli, İspanya'nın başkenti Madrid'deki çağdaş sanat fuarı ARCO'da 2012 yılında sergilenmiş ve tartışmaya neden olmuştu.

11 yıl önce