|

Dolmabahçe'de lale zamanı

"8. İstanbul Lale Festivali" etkinlikleri kapsamında, ''Dolmabahçe Sarayı'nda Lale Zamanı-Vakt-i Cerağan'' sergisi açıldı.

Aa
00:00 - 2/04/2013 Salı
Güncelleme: 09:44 - 2/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Dolmabahçe'de lale zamanı
Dolmabahçe'de lale zamanı

Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde düzenlenen açılış kokteylinde konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer, tezhip sanatının, hat sanatının kenar süslemesi olarak bilindiğini belirtti. 

Sergide, kendisi dahil 3 sanatçının tezhibi, tablo haline getirmeye ve heykellere dönüştürmeye çalıştıklarını anlatan Üçer, 2 yıllık bir çalışmanın sonunda sergiyi açtıkları ifade etti. 

Eserleri sergide yer alan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in eşi Reyhan İsen de çalışmalarında aharlı kağıt, ağaç ve çiçeklerin kurutulmuş yapraklarını kullandığını söyledi. 

Türk kültüründe lalenin çok sevildiğini dile getiren İsen, ''Lalenin manevi bir havası vardır. Lale harfleri yer değiştirdiği zaman, Allah ve hilali anlatır. Lale, şarkılarda, şiirlerde, padişah kaftanlarında, mermerde, tahtada ve hatta mezar taşlarında kullanılmıştır'' dedi. 

Serginin açılışına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız ve davetliler katıldı. 

Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer'in 35 çalışmasının yanı sıra, Reyhan İsen'in Cumhurbaşkanlığı seralarında yetiştirilen bitkilerin yapraklarını kurutarak elde ettiği çalışma yüzeylerine yaptığı tezhip ve minyatür çalışmaları ve kalemişi sanatçısı MSGSÜ öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer'in eserlerinin yer aldığı sergi, 12 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. 


11 yıl önce