|

Eski eşyalardan muhteşem eserler

Başkent''te sahiplerinin eskicilere sattığı kullanılmayan ahşap ve metal eşyalar ressam Vecdi Candemir''in elinde sanat eserlerine dönüşüyor.

İha
00:00 - 13/02/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:49 - 13/02/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Eski eşyalardan muhteşem eserler
Eski eşyalardan muhteşem eserler

Yüzyıllardır bu topraklarda kullanılan ve terk edilerek unutulmaya yüz tutan birçok ahşap ve metal objeler işlemle bir tür geri dönüşüme uğrayarak yaşamaya devam ediyor. Yüz elli yıllık çıkrık kolları, nalbant bıçakları, masat, arşın, kirkit parçaları, gem, kilit aynaları, tokaç, ersin, çeşitli el sanatları aletleri gibi birçok otantik parça hayat buldu.

20 yıldır resimle uğraşan Vecdi Candemir (60), iki yıldır eski ahşap ve metal parçaları birbirine monte ederek 3 boyutlu işler yapmaya başladığını anlatarak, ''Antika ve eskici pazarlarından topluyorum. Anadolu da yüzyıllardır kullanılan, şimdi unutulan, unutulmaya yüz tutmuş parçalar hepsi neredeyse antika değeri olabilecek parçalar'' dedi.

Resimden sonra 3 boyutlu çalışmalar yapmaya karar verdiğini belirten Candemir, şunları kaydetti:

''Eski parçaları bir şekilde yaşatıp insanlara tanıtmak lazım. Önemli olan bir parçayı bulup bundan ne yapacağına karar verebilmek. Örneğin, testere çap pensesi, bunu görünce bir kuşa ya da yaratığa çevirebilirim diye düşündüm. Koyun kırpma makasını testere dişlerini takarak balığa dönüştürdüm.''

Candemir, tabloların yerini alabileceğini söyleyerek, ''Heykel neyse benim bu işlerime bu açıdan bakıyorum. Görsel bir şölen olarak bakıyorum. Resim astıkları yerlere bunları asarak değerlendirebilirler. İlk kez görücüye çıkacak, atölyeyi ziyaret edenler hoşlanıyorlar'' ifadesini kullandı.

10 yıl önce