|

Flamenkonun gücü dramatik yapısında

Klasik gitarı caz formlarıyla güçlendiren yeni nesil flamenkonun öncüsü Paco de Lucia, geleneğe hakim olmadan modern denemelerin yapılamayacağını söylüyor

Hale Kaplan Öz
00:00 - 4/04/2010 Pazar
Güncelleme: 23:02 - 3/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Flamenkonun gücü dramatik yapısında
Flamenkonun gücü dramatik yapısında

Modern flamenkonun babası kabul edilen Paco De Lucia 10 Nisan'da İstanbul'a geliyor. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda İstanbullu müzikseverlerle buluşacak olan sanatçıya yetenekli genç dansçı Farruco eşlik edecek. Ayrıca Paco de Lucia'nın “yeni Cameron” diye nitelendirdiği sürpriz bir sesten flamenko dinleyeceğiz.

Paco de Lucia flamenkonun doğası itibariyle disiplinsiz olduğuna inanıyor ve bu türü caz ile güçlendirerek yeni formlar deniyor. Müziğinin dramatik yapısının tüm dünyada yayılmasında etkili olduğunu düşünen sanatçı, yeni nesil flamenkonun da öncüsü. İcrası ile bu müzik türünü zirveye taşıyan sanatçı, hiçbir parçayı bir önceki haliyle tekrar çalmıyor. O'nun için müzik her an yeni doğaçlamalara gebe.

Flamenkonun yerel kodlar taşımasına rağmen böylesine evrensel olmasını, tüm dünyada hayranlıkla izlenmesini neye bağlıyorsunuz?

Flamenkonun çok güçlü ve dramatik bir yapısı var. Dünyanın her yerinde herkes kendine göre bir dram, kendine göre tutkulu aşklar, ayrılıklar yaşıyor. Flamenkonun tutkusu herkese cazip geliyor. Ben flamenkoya çok küçük yaşlarımdan beri tutkunum. Daha çok kişiye ulaşması için, modern müzikler arasına sokabilmek için kendi adıma çok çaba sarf ettim. Geleneksel müziklerin kendi sınırlılıklarından vazgeçip yeniliklere açık olması gerekiyor.

Geleneksel formları çeşitli yönlerden geliştiren bir sanatçısınız. Her türlü müziğin devingenliğine mi inanıyorsunuz?

Her türlü geleneksel müziğin yeniliklere açık olması gerektiğine inanıyorum. Geleneği korumak adına, çok katı davranıldığında herhangi bir ülkeye ya da toprağa ait müzikler turistler için çalınmaktan öteye geçemiyor. Ben doğası itibariyle disiplinsiz olan bir tür olduğuna inandığım flamenkoyu, caz müzisyenleriyle güçlendirebildiğimi düşünüyorum. Ancak herhangi bir deneme için öncelikle geleneğe hakim olmak şart.

Müziğinizin duyular merkezinde en çok hangisini temsil ettiğini düşünüyorsunuz?

Sadece kulağınıza değil kalbinize hitap edi-yor. Özellikle iyi bir müzik, insanda kuvvetli duygular uyandırabilen müzik. Ben gitar çalmaya başladığım çocuk yaşlarımdan beri müzikle heyecan duyuyorum. Bana coşku veren bir müziğin dinleyiciyi de coşkulandıracağına inanıyorum. 10 Nisan'da İstanbul'da çok coşkulu bir flamenko gecesi yaşanıyor olacak.

Türkiye'de konser verecek olmanın sizdeki karşılığı nedir?

3 yıl önce Pasion Turca ekibiyle Ankara'ya, 20 yıl aradan sonra gelmiştim. Çok coşkulu bir seyirci vardı. İstanbul için de aynı heyecanı yaşıyorum. Daha önce İstanbul'a tatil için geldim. Hayranlık duyduğum bir şehir. Şehrin ortasında camilerinizden duyduğum sesler beni çok etkilemişti.

İstanbul'da vereceğiniz konser için özel bir çalışma var mı? Türkiye'deki müzikseverleri nasıl bir konser bekliyor?

Bu konserde çok yetenekli genç bir dansçı bana eşlik ediyor olacak. Sahnede Farruco flamenko coşkusunu bana göre ikiye katlayacak. Ayrıca hiçbir zaman şarkılarımı oldukları gibi çalmıyorum. Her sahnede şarkılarıma yeni doğaçlamalarla yeni anlatımlar buluyorum. Konserde çok yetenekli sürpriz bir sesten flamenko dinliyor olacaksınız. Ben ona yeni Cameron diyorum.





14 yıl önce