|

Gazetecilerin "anıt heykeli" dikilecek

Halepçe Kaymakamlığı Anıt Müdürü Serhel Gafar, yaptığı basın açıklamasında, kimyasal silahların kullanıldığı gün katliamı dünyaya duyuran ve belgesele dönüştüren gazeteciler için sembolik bir anıt heykel yapılacağını söyledi.

Aa
00:00 - 2/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 15:58 - 2/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazetecilerin "anıt heykeli" dikilecek
Gazetecilerin "anıt heykeli" dikilecek

Dünyadan 20 gazetecinin ismini taşıyacak heykellerin, Halepçe Anıtı içinde dikileceğini belirten Serhel, bu isimlerin içinde gazeteci ve belgesel yapımcı Ramazan Öztürk'ün de bulunduğunu kaydetti.

Serhel, anıt heykelin gazeteciler için bir saygı ve minnetle anma sembolü olacağını belirterek, "Onların yaptıkları asla unutulmaz. İnsanlık adına, gazetecilik adına büyük bir hizmet verdiler. Onlar için ne yapsak azdır" dedi.

Ramazan Öztürk'ün çektiği fotoğraflarla katliamı dünyaya duyurduğunu anlatan Serhel, şöyle konuştu:

"Öztürk, katliamı resmettiği fotoğraf makinesini Halepçe Anıt Müzesi'ne bağışladı. Onu tanımayan Halepçeli yoktur. Gönlümüzdeki yeri büyüktür. Ömer Haver'in fotoğrafları da çok önemlidir. Haver'in bir fotoğrafı, katliamın simgesi oldu."

Halepçe katliamı

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyindeki Kürtlere karşı gerçeleştiriği "Enfal" adlı operasyon kapsamında, zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MİG-23 uçağı 16 Mart 1988'de Halepçe ilçesine bombardıman düzenlemişti. Saldırıda Halepçeli siviller, İran askerleri ve peşmergelerle birlikte 5 binden fazla insan ölmüş, yaklaşık 7 bin kişi yaralanmıştı.

11 yıl önce