|

Genç Werther'in dünya prömiyeri

Fransız sanatçı Yannick Boquin'in, Chopin'in müziklerine uyarladığı “Genç Werther'in Acıları” bu hafta prömiyer yapıyor

00:00 - 20/12/2011 Salı
Güncelleme: 21:20 - 19/12/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Genç Werther'in dünya prömiyeri
Genç Werther'in dünya prömiyeri

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, sezonu John Wolfgang van Goethe'nin dünyaca ünlü klasiği “Genç Werther'in Acıları”nın bale uyarlamasıyla açıyor. Fransız sanatçı Yannick Boquin'in, Frédéric Chopin'in müziklerine uyarladığı “Genç Werther'in Acıları”nın 24 Aralık Cumartesi 20:00'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde yapılacak ilk temsili aynı zamanda dünya prömiyeri olma özelliği de taşıyor.

3 yıldır Ayfer Zeren başkoreograflığında perde açan İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin, Fransız koreograf Yannick Boquin ile İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Siner Gönenç tarafından sahneye koyduğu eserin bir kısmı geçtiğimiz yıllarda İstanbul seyircisine sunulmuş ve büyük ilgi görmüştü. Koreograf Boquin, bu parçanın gördüğü büyük ilginin ardından bu sene eserin tümünü 2 perde olarak sahneye koyuyor. Genç Werther'in Charlotte'ye olan aşkını, orijinal romana bağlı olarak yorumlayan koreograf, romantik dönemin en önemli bestecilerinden Chopin'in müzikleri üzerine kurguladığı atmosferde lirizmi doruklara taşıyor.

Uzun zamandır canlı müziğe hasret kalan bale dansçılarını ve seyircilerini gülümsetecek bir gelişme de eserin belkemiği niteliğinde. Chopin'in 28 parçasından oluşan repertuvar, Bakü asıllı piyanist ve aynı zamanda İzmir Devlet Opera ve Balesi misafir sanatçısı Yelena Şekalyova tarafından canlı olarak seslendiriliyor. Eserin bir diğer sürprizi ise başarılı bariton Bahadır Noyan Coşkun'un seslendireceği kendi bestesi olan arya. Eserde Werther'i Melih Mertel/Erhan Güzel, Charlotte'yi Deniz Zirek/Zuhal Balkan, Albert'i Barış Adikti/Ömer Erenler Albert'in yakın arkadaşı Wilhelm'i ise Egemen Kement/M.Nuri Arkan ile grup danslarını İDOB bale sanatçıları yorumluyor. Eserin ait olduğu dönem olan 18.yüzyılı andıran dekor ve kostümlerin yaratıcısı başdekoratör İsmail Dede, ışık ise Bülent Darcan imzası taşıyor.

Genç Werther'in Acıları ilk temsilin ardından 27-29 Aralık ve 3-17-19-21 Ocak 2012 tarihlerinde Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.


12 yıl önce