|

'Giovanni Scognamillo'ya Saygı' programı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 14 Kasım Türk Sineması Günü 2014 yılında kutlanacak olan Türk Sineması'nın 100. Yılı'na hazırlık mahiyetindeki etkinlikler kapsamında, Sinema Tarihçisi Yazar Giovanni Scognamillo'ya saygı programı düzenliyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 14/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:07 - 14/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
'Giovanni Scognamillo'ya Saygı' programı
'Giovanni Scognamillo'ya Saygı' programı

13 Kasım Çarşamba günü Fatih Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek paneli, Sinema Yazarı İhsan Kabil yönetecek. Panele konuşmacı olarak Barış Saydam, Kaya Özkaracalar ve Burçak Evren katılacak.

Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan program, saat 18.00'de başlayacak.

Giovanni Scognamillo

Çevirmen, Eleştirmen, Yazar, Sinema Tarihçisi Giovanni Scognamillo, 1929 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul doğumlu Rum bir anneyle İtalyan asıllı bir babanın tek çocuğudur. 'Ben, doğduğum anda kendimi sinemanın içinde buldum' demesi, boşuna değildir. Babası, Elhamra Sineması'nın, eniştesi de Kadıköy'deki Süreyya Sineması'nın müdürüdür. Henüz 4 yaşındayken ilk filmi babasının sinemasında seyreder. Daha doğrusu, seyredemez; çünkü yıllar sonra korku filmi literatürüne önemli katkılar sağlayacak olan Giovanni Scognamillo'nun salondan çıkması için çok önemli bir gerekçesi vardır: Scognamillo, 'Sadece bir sahnesini seyredebildim. Korktum ve salondan kaçtım' diyor. O gün, Giovanni Scognamillo'nun sinemayla gerçek anlamda ilk tanıştığı gündür. Filmler, hayatının ayrılmaz bir parçası hâline gelirler. Her çocuğun sokakta oynadığı yaşlarda onun hayatını dolduran tek şey vardır: Sinema… Scognamillo, sinemaya olan ilgisini, 'İlkokuldayken meselâ, okuldan çıkıp eve gitmezdim. Elhamra Sineması'na gider, bazı filmleri defalarca seyrederdim. Sinemacı ve filmci çocuğu olduğum için, Beyoğlu'ndaki bütün sinemalar benim için ücretsizdi' diyerek özetliyor.

10 yıl önce