|

Gitar da bizim sazımız

Müzik eğitimini Almanya ve Avusturya'da yapan ve gitarın 'lavta' yani 'ud'tan türediğini söyleyen Muzaffer Çorlu, "Collegium Cıthara Istanbul" adıyla Türkiye'nin ilk gitar orkestrasını kurdu.

Havva Setenay İlhan
00:00 - 15/05/2001 Salı
Güncelleme: 10:09 - 22/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Gitar da bizim sazımız
Gitar da bizim sazımız

Gitar, Batı kökenli (olarak bilinen) enstürümanlar arasında, ülkemizde en yaygın olarak kullanılan çalgıların başında geliyor. Tınısına aşina olduğumuz gitarı, bundan böyle Almanya'da doğup büyümüş bir Türk müzisyen ve grubu sayesinde daha güçlü bir sesle dinleyebileceğiz. Bu ses Muzaffer Çorlu'nun yönetiminde kurulan 'Collegıum Cıthara Istanbul'dan gelecek.

Müzik eğitimini Almanya ve Avusturya'da yapan Muzaffer Çorlu'nun zihnine Türkiye'nin ilk gitar orkestrasını kurmak fikri 1998 yılında düşmüş. 'Collegıum Cıthara Istanbul' (CCI), o zamandan bugüne bir çok üniversitedede verdiği konserlerde de Türkiye'nin çeşitli illerinde verdiği konserlerde de yoğun bir ilgiyle karşılaştı.

Repertuarında Bach, Haendel, Vivaldi, Teleman, Boccherini, Bizet, Belevi ve Stutz'un eserleri bulunan CCI için, Çorlu'nun müzisyen arkadaşlarından Kemal Belevi 3 halk ezgisi uyarlamış, Reiner Sututz ise iki tango bestelemiş. Genellikle Barok dönemine ait eserleri seslendirmeyi tercih eden CCI, yurt dışında geniş yankılar uyandırmayı da şimdiden başarmış. Topluluk önümüzdeki eylül ayında Almanya'da ilki düzenlenecek olan Telli Çalgılar Festivali'nde Türkiye'yi temsil edecek.

Başaracaklarına inanıyorlar

Daha önce, 1997 yılında Kübra Kavak ile Türkiye'nin yine ilk profesyonel gitar ikilisi olan 'Scarlatti Guitar Duo'yu kuran 'Collegium Cıtara Istanbul'un şefi Muzaffer Çorlu, grubun uzun vadede çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu söylüyor: "CCI, Türkiye'de ilk gitar orkestrası, son da olmaz inşallah. Ben özellikle Türkiye'de, kalitenin rekabetten doğduğuna inanıyorum ve müzikal anlamda rekabet ortamının olmasını gerekli buluyorum. Dünyada birçok gitar orkestrası bulunuyor. Türkiye'de senfoni orkestrası kurulurken nasıl dünyadaki örneklerinden etkilenildiyse, ben de bu gurubu kurarken dünyadaki diğer gitar orkestralarından model olarak yararlandım."

Profesyonel anlamda gitar çalmaya yatkın olan grup üyelerinin bir kısmı müzik eğitimini tamamlamış, bir kısmı ise hala sürdürüyor. İyi müzik yapmaya kararlı olan ilk gitar orkestramız 16 kişiden oluşuyor. Almanya'daki telli çalgılar festivalinde, Türkiye'yi başarıyla temsil ettiklerinde ara hedeflerine ulaşacaklarını belirten Şef Çorlu, başarının ciddiyet ve disiplinle geldiğini ve başaracaklarına inandıklarını vurguluyor.

Muzaffer Çorlu kimdir?

Münih'de dünyaya gelen Muzaffer Çorlu, müziğe 11 yaşında eline aldığı flütle başlamış. Almanya'da solfej ve keman eğitimi alan Çorlu, Humberto Quesquen'le Tarrege ve Villalobos çalışmış ve Avusturya'da Prof. Muchael Koch'un master programını tamamlamış. Türkiye'de psikoloji okuyan sanatçı, Kirkor Turutyan'la klasik gitar çalışmış. 1997'de Kübra Kavak'la birlikte Türkiye'nin ilk profesyonel gitar ikilisi sayılan 'Scarlatti Guitar Duo'yu kurdu. İlk Türk gitar orkestrasının kurucusu olan Muzaffer Çorlu, halen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve Beylerbeyi Müzik Okulu'nda klasik gitar dersleri veriyor.


23 yıl önce