|

Gitarın genç dahisi göz dolduruyor

ABD''nin Buffalo şehrinde düzenlenen Dünya Klasik Gitar Yarışması'nda birinci olan Türk gitarist Celil Refik Kaya''nın (22) hikayesi başarılarla dolu.

Cihan
00:00 - 3/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:17 - 3/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Gitarın genç dahisi göz dolduruyor
Gitarın genç dahisi göz dolduruyor

6 yaşında gitara başlayan Kaya, hiç nota bilmediği halde Bach''ın 1. Lavta Süiti''nin Bourree bölümünü çalmayı başarır. Takıldığı yerleri rebap (3 telli yaylı çalgı) virtüözü babasına sorarak öğrenmeye çalışan genç gitarist, kısa sürede yeteneğini gösterir. 11 yaşında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gitar Bölümü''ne giren Kaya, eğitimini sınıf atlayarak ve okul birincisi olarak 3 yılda tamamlar. Genç gitarist, 13 yaşında Avusturya''nın Viyana şehrinde düzenlenen Uluslararası Gitar Yarışması''na katılır ve 20 yaş kategorisinde ikincilik ödülünü kazanır.

Avrupa ve Türkiye''nin farklı yerlerinde konserler veren Kaya'nın performansı Avrupa'daki otoritelerin dikkatini çekti. Eğitim için Avrupa''nın birçok okulundan teklif alan genç yetenek, Amerika''yı tercih etti. ABD'nin en önemli müzik okullarından New York Mannes College New School for Music'te tam burslu olarak yüksek lisans hakkı kazanan genç gitaristin yıldızı, kısa sürede parladı. Kaya, dünyanın önemli konser salonlarından biri olan Carnegie Hall''de verilen bir çok konserde gitarist olarak sahne aldı. Genç yetenek ''JoAnn Falletta Dünya Gitar Yarışması''nda da dünyanın dört bir yanından gelen 300 yetenek arasından sıyrılarak birinciliği kazandı. Kaya, yarışma sonunda 3 bin kişilik salonda okunan İstiklal Marşı'nın kendisi için en büyük hediye olduğunu söylüyor.

KLASİK MÜZİK SADECE BATI MÜZİĞİ DEĞİL

Türkiye''de hala klasik müziğin değerinin iyi bilinmediğini belirten Kaya, geleneksel müzik ve klasik müziğin artık birbirine entegre olduğunu belirtti. Türkiye''de klasik gitara ve orkestral müziğe olan ilginin artması için sanatçılara konser imkanlarının sunulması gerektiğini kaydeden dünya birincisi, genç yeteneklerin yetişmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve bu sanatçıların desteklenmesinin önemine dikkat çekti.. Önümüzdeki günlerde Austin'de bulunan Texas Üniversitesi''nde doktora eğitimine başlayacak Türk gitarist, başta Carnegie Hall ve California Gitar Festivali olmak üzere dünyanın önemli merkezlerinde verilen konserlerde sahneye çıkacak.

11 yıl önce