|

Grammy ödüllü Yusef Lateef öldü

Geleneksel caz müziğini dünya müziğiyle bir araya getiren ilk isim olan, Grammy ödüllü, Amerikalı müzisyen ve besteci Yusef Lateef, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Aa
00:00 - 26/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:00 - 26/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Grammy ödüllü Yusef Lateef öldü
Grammy ödüllü Yusef Lateef öldü

Douglass Cenaze Evi'nden yapılan açıklamada, Lateef'in Massachussets eyaletinin batısındaki Shutesbury kasabasındaki evinde öldüğü bildirildi.

Son derece etkileyici tekniğiyle göz dolduran bir tenor saksofonist olmasının yanı sıra dünyadaki en önemli flütistler arasında yer alan Lateef, 1987'de New Age tarzı bestelediği "Yusef Lateef'in Küçük Semfonisi" adlı eseriyle Grammy ödülünün sahibi oldu.

Lateef ayrıca, 2010'da ABD'deki devlete bağlı en önemli sanat kuruluşlarından National Endowment For The Arts'ın verdiği, ABD'de caz müzisyenleri için en büyük paye olarak kabul edilen "Caz Üstadı" unvanına layık görüldü.

Besteci olarak, solist, orkestra ve korolar için eserler yazan Lateef'in uzun eserleri, ABD ve Almanya'daki çeşitli senfoni orkestralarınca seslendirildi.

Sanat hayatı boyunca obua ile solo caz parçaları seslendiren, fagot çalan ve müziğinde, dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan çeşitli tiplerdeki flüt ve tahta üflemeli sazlara yer veren Lateef, bu nedenle dünya müziğinin, daha resmen bu adla tanınmadığı dönemlerdeki ilk icracısı olarak kabul ediliyor.

Natinoal Endowment for the Arts'ta 2009'da kendisiyle yapılan bir söyleşide "Tüm insanların bilgi dağarcığına sahip olduğuna inanırım" diye konuşan Lateef, şunları söylemişti:

"Her kültürde bilgi dağarcığı mevcuttur. Bu nedenle (Hintli flütist) Saj Dev ile birlikte çalıştım. Bu nedenle (klasik müzik bestecisi Karlheisen) Stockhausen'in müziğini etüd ettim. Pigmelerin yağmur ormanı müziği son derece zengin bir müziktir. Yani bilgi dağarcığı mevcut. İnsanın beşikten mezara kadar bilginin peşinde koşması gerektiğine ben de inanıyorum. Kişi bu çeşit bir araştırmacı ruhuyla daha önce bilinmeyenleri keşfedebilir."

Müzik sahasında lisans, müzik eğitimi sahasında Manhattan Müzik Okulu'ndan master derecesine sahip olan Lateef, 1987-2002 yıllarında da eğitim bilimi sahasında doktora sahibi olduğu Amherst'teki, Massachusetts Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı.

Tüm dünyada geniş bir dinleyici kitlesine sahip olan, ABD, Avrupa, Japonya ve Afrika'da geniş çaplı turnelere katılan Lateef, en son turnesine 2013 yazında çıkmıştı.

Lateef'in, "müziğin kişinin fiziki, ruhsal ve manevi benliği ve kalbinden gelmesi" olarak tanımladığı "Otofizyopsişik Müzik" adlı kendisine ait bir müzik teorisi de bulunuyor.

10 yıl önce