|

Kahvenin tarih içindeki yolculuğu

00:00 - 7/12/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:14 - 6/12/2011 Salı
Yeni Şafak
Kahvenin tarih içindeki yolculuğu
Kahvenin tarih içindeki yolculuğu

Burçin Bendegül'ün özel koleksiyonundan derlenen

ve kahvenin, geçmişten günümüze tarih içindeki yolculuğunun anlatıldığı Osmanlı'dan Günümüze Kahve Kültürü sergisi, 9 Aralık'ta

Airport Outlet Center fuaye alanında ziyaretçilerin

beğenisine sunulacak.

Türkiye'nin önde gelen kahve kültürü koleksiyonerlerinden Burçin Bendegül'ün özel koleksiyonundan derlenen eserlerin yer aldığı 'Osmanlı'dan Günümüze Kahve Kültürü' sergisi, geçmişten günümüze kahvenin tarih içindeki yolculuğunun anlatılıyor. Bendegül koleksiyonuna ait olan 18 ve 19. yüzyıl dönemini yansıtan tuğralı bakır, gümüş ve tombak fincan zarfları, 19. yüzyıla ait el yapımı yıldız porselen fincanları, sedef kakmalı Osmanlı kahve dibekleri, ahşap kahve değirmenleri, Osmanlı dönemine ait tuğralı ahşap, bakır, gümüş ve pirinç el değirmenleri, bakır işlemeli mırra kapları, bakır cezveler, bakır ve pirinç kahvedanlar, bakır ve ahşap kahvelik ve şekerlikler, bakır kahve tepsileri yer alacak.

Sergi, 19 Aralık'a kadar ücretsiz gezilebilecek.


Efsane odur ki…

8. yüzyılın ortalarında Habeşistan'da Kaffa isimli bölgede yaşayan Khaldi adındaki bir çoban, çalıda yetişmiş kırmızı meyveleri yiyen hayvanların daha hareketli olduklarını görmüş. Sonra bu meyvelerden kendi de yemiş, meyvenin verdiği hissi ve keyfi sevip çevresindekilere anlatmış. O günden bugüne yayılarak çoğalmış kahvenin bilinirliği. 16. yüzyılın Arap yazarı Ceziri'ye göre ise kahveyi ilk bulan ve yaygınlaşmasını sağlayan ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemaleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said'dir. Bir olay yüzünden Aden'i terk eden Zebhani kahve içen insanlarla karşılaşmış; Aden'e döndüğünde hastalanmış ve aklına kahve içmek gelmiş. Kahveyi içtikten sonra yorgunluğunun halsizliğinin geçtiğini hissetmiş ve bunu çevresindekilere yayarak kahveyi tanıtmış.



12 yıl önce