|

Kimse caza ipotek koyamaz

Ramazan'da Caz etkinliğinin organizatörü Hakan Erdoğan Ahmad Jamal ve Abdullah İbrahim gibi dünyaca ünlü cazcıları konser için İstanbul'a getirdi. Erdoğan, “Caz için genel dinleyicinin içinden ayrılan, seçkinler diye tabir edilen bir kitle tarafından dinlenir algısı oluşmuş. Kimse caza ipotek koyamaz, müzik herkes içindir. Ramazan'da da caz olabilir” diyor

Hatice Sezgin
00:00 - 15/08/2010 Pazar
Güncelleme: 00:05 - 15/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kimse caza  ipotek koyamaz
Kimse caza ipotek koyamaz

Kültür başkenti İstanbul, Ramazan ayında da birbirinden güzel sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İlk kez gerçekleştirilen “Ramazan'da Caz” konserleri ile dünyaca ünlü Müslüman caz sanatçıları İstanbul'a geliyor. Konsere Ahmad Jamal, Anouar Brahem, Abdullah İbrahim ve Dhafer Youssef gibi başarılı caz müzisyenleri katılıyor. İlki dün akşam gerçekleştirilen konser öncesinde Ramazan'da Caz'ın organizatörlüğünü yapan Hakan Erdoğan'la konser hakkında merak edilenleri konuştuk.

Ramazan'da Caz hangi kitleyi içine alacak? Seçkin bir kitle tarafından dinlenen bir müzik olarak biliniyor, sizce genele hitap edebilir mi?

Ramazan barış ve paylaşım ayı. Eski Ramazanlar bu anlayış çerçevesinde ibadet kadar eğlence kültürünü de barındırıyordu. Caz için genel dinleyicinin içinden ayrılan, seçkinler diye tabir edilen bir kitle tarafından dinlenir algısı oluşmuş. Bir ilahiyat profesörünü de o kategoriye sokabiliriz. Kimse caza ipotek koyamaz, müzik herkes içindir! İnsanları siyasal düşüncelerine göre ayırmıyorum. İnsanlara ön yargılı davranmıyorum, onlardan da bunun karşılığını fazlasıyla alıyorum. Ben bu anlayışla yola çıktım, doğrusu çok da övgü aldım.

KONSERLER TARİH YARIMADA'DA
Bir arada görmeye alışık olmadığımız iki kavram, Ramazan'da Caz ile yan yana geliyor. Ramazan etkinliklerinde genelde tasavvuf müziği tercih edilir, bu kez cazın seçilme nedeni ne?

Aslında bilinenin aksine Ramazan'da tasavvuf pek dinlenmiyor. 90'ların başında Saraybosna'ya giden bir arkadaşım orada ilginç bir etkinlikle karşılaşıyor. Ramazan kapsamında klasik müzik konseri yapılıyor. Ve döndüğünde bana Ramazan konseri yapmamı önerdi. İlk duyunca ben de çok şaşırdım, bu haber bana esin kaynağı oldu. Biz Türkiye'de neden bunu denemeyelim dedik ve yola koyulduk.

Daha önce de bu tür ezber bozan girişimlerde bulundunuz. Ankara'daki Seğmenler Parkı'na Türkiye'nin en iyi klasik müzik orkestrasını getirmek ya da bir teknede, balık ekmekle cazı buluşturmak gibi. Türk halkı alışkanlıkları dışındaki bu yeni çalışmalara ilgi gösteriyor mu?

Kalabalık oluyor, ilk defa gelenlerle tanışıyorum mesela. Gecekondu mahallesinin ortasında, taşocağında “Rapsodi” yaptım, 20 senedir sürdürüyorum, çünkü böyle yapınca insanların dikkatini çekebiliyoruz. Tabii bu büyük riskleri de içinde barındırıyor.

Toplumsal barışın, her şeyden önce aynı kültür ürünlerini paylaşmakla kurulduğunu iddia eden bu konserler dizisinin içeriğinden bahseder misiniz biraz?

Bu etkinlikler kapsamında İstanbul'da Müslüman caz sanatçılarının en büyükleri ağırlanıyor. Ahmad Jamal dünyanın en büyük piyanistlerinden biri. Abdullah İbrahim de öyle. Caz müzisyeni olarak beş piyanist sayarsak her ikisi de bu listeye girer. Bu festivalle coğrafi ve kültürel bağı aktarmalıyız. Kuzey Afrikalı müzisyenler bu iş için çok ideal. İyi bir caz dinleyicisi o samimiyeti yakalar. Bu etkinlikler caz müziğini daha çok insana ulaştırmak için iyi bir fırsat. Ayrıca 2010 kültür başkenti İstanbul'a da çok yakışan bir şey oldu.

Konser için mekân seçiminde nelere dikkat ettiniz?

Sultanahmet, Ramazan deyince akla gelen ilk yerlerden biri. Dolayısıyla, tarihi yarımadada yapılacak konserler bu ayın ruhunu çok iyi yansıtıyor. Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi gibi İstanbul kimliğini yansıtan çok özel mekânlar seçildi.


Ramazan'da Caz, Topkapı Sarayı'nın I. Avlusu'nun büyülü atmosferinde ve İstanbul'un en çok sevilen açıkhava mekanlarından Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde düzenlenecek sekiz konserden oluşuyor. Festival, dünyaca ünlü Müslüman caz sanatçıları Ahmad Jamal, Anouar Brahem, Abdullah İbrahim ve Dhafer Youssef'i ağırlayacak. Etkinlikte Türkiye'den de sevilen cazcılar İlhan Erşahin ve Aydın Esen sahneye çıkacak. Etkinliğin kaçırılmayacak konserlerinden biri ise 31 Ağustos Salı günü Kudsi Erguner Ensemble 'Islam Blues'.


14 yıl önce