|

'Matrakçı Nasuh' okumak ister misiniz?

Mydonose Kültür Dizisi, 16. yüzyılın çok yönlü sanatçısı Matrakçı Nasuh'un "Tarih-i Feth-i Şikloş ve Estergon ve Estolnibelgrad" ile "Tarih-i Sultan Bayezid" adlı minyatürlü tarih kitaplarını, okuyucuyla buluşturuyor.

.
00:00 - 16/01/2001 Salı
Güncelleme: 11:06 - 2/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'Matrakçı Nasuh' okumak ister misiniz?
'Matrakçı Nasuh' okumak ister misiniz?

Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilen ve tek kitapta biraraya getirilen bu eserler, Matrukçu Nasuh'un geçen sene yayımlanan "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han" adlı kitabının devamı. Ancak "Tarih-i Feth-i Şikloş ve Estergon ve Estolnibelgrad" ile "Tarih-i Sultan Bayezid", Beyan-ı Menazil'deki kara manzaralarının aksine, deniz manzaraları ve liman görüntüleri ile öne çıkıyor. Dikey yüzeylerin cepheden, yatay yüzeylerin de kuş bakışı tasvir edildiği minyatürlerde, Osmanlı tarihindeki belirli kişilerin ve olayların gerçekçi tanımını görmek mümkün.

Tarih-i Sultan Bayezid

Kalemi ve fırçayı aynı ustalıkla kullanan Nasuh, "Tarih-i Sultan Bayezid" isimli yapıtında, padişahın Karadeniz ve Doğu Akdeniz'e yaptığı deniz seferlerini konu alıyor.

Deniz tarafından karaya doğru bir bakış açısıyla çizilen 10 minyatürde, Kili, Akkerman, İnebahtı, Gülek gibi kale ve şehirlerin tasvirleri ve Coron, Modon gibi önemli Venedik kentlerinin ele geçirilişi anlatılıyor.

16. Yüzyılın dahisi...

Doğum tarihi bilinmeyen, ancak eserlerinden anlaşıldığı kadarıyla Enderun'da yetiştirilen Matrakçı Nasuh'un asıl adı, Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavi. 16. yüzyılın dahilerinden kabul edilen Matrakçı Nasuh'un ilk eseri "Cemal el-Küttab ve Kemal el-Hüssab" adını taşıyan matematik kitabı.

Bu alanda 3 eser veren Nasuh'un, takdir topladığı silahşörlük konusunda da "Tuhfet el-Guzat" isimli yapıtı bulunuyor. Çok iyi bir sporcu olan Nasuh, kendi icat ettiği ve adının bir parçası haline gelen "Matrak Oyunu"nda da büyük başarılar elde etti. Eski kaynaklarda "mana ve marifet sahibi" diye övülen Nasuh'un bu konudaki becerisi de Kanuni Sultan Süleyman'ın verdiği başarı belgesi ile onaylandı.

Şair, tercüman ve tarihçi yönü de eklenince tam bir 16. yüzyıl Osmanlı aydını profili çizen Matrakçı Nasuh, 1564 yılında, izleri ve etkileri bugüne kadar uzanan sayısız eseri geride bırakarak, yaşama veda etti.


23 yıl önce