|

Modern Dünyada nasıl Müslüman olunur?

Zeyd Şakir, Cumartesi günü ''Modern Dünyada Nasıl İyi ve Şuurlu Müslüman Olunur'' isimli konferans verecek.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 29/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 11:51 - 29/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Modern Dünyada nasıl Müslüman olunur?
Modern Dünyada nasıl Müslüman olunur?

Sultanahmet''teki Kızlarağası Medresesi''nde 14:30'da başlayacak konferansta, simultane çeviri olacak.

Zaid Shakir Kimdir?

Zaid Shakir, ABD Hava Kuvvetleri''nde görev yaparken 1977 yılında Müslümanlığı kabul etti ve kısa bir süre sonra ismini Zeyd Salim Şakir olarak değiştirdi. Türkiye''deki hayatında Sedat Yenigü i''le tanışması ve Sedat Yenigün''ün Zaid Shakir hakkında Kasım 1979'da İslami Hareket''te yazdığı yazı, İmam''ın Türkiye hayatının önemli ayrıntılarındandı.

Zeyd Şakir, geleneksel İslam Bilimleri alanında öğrenimine devam etmek için Suriye''ye gitti. Buradaki yedi yıl içinde Arapça, İslam Hukuku ve Kur''an-ı Kerim alanında önemli çalışmalarda bulundu.

2003 yılında, California''da bulunan Zaytuna Enstitüsü''nde Arapça, Hukuk, ve İslami ilimler alanında derslere başladı. 2008 yılında Hamza Yusuf ve Hatem Bazian ile California merkezli Zaytuna Üniversitesi''ni kurdu.

Dünyanın birçok yerinde konferanslar verdi. Birkaç klasik Arapça metini tercüme etti. Washington Post ve Newsweek Blog''da birçok yazısı yer aldı. Zaid Shakir, ABD''nin en iyi İslam alimlerinden biri olarak kabul edilir ve Müslüman olmayanlar tarafından bile vicdanın sesi olarak görülür.

2009'da The Royal Islamic Strategic Studies Centre (Ürdün) ve Prince Alwaleed Bin-Talal Center for Muslim-Christian Understanding (Georgetown Üniversitesi) tarafından en etkili İslam alimlerinden biri olarak belirtildi.

New York Times 2010 yılında, Zeyd Şakir''in en etkili dokuz Müslüman alimden biri olduğu bilgisine yer verdi.

Profesör John Esposito ve İbrahim Kalın editörlüğünde hazırlanan ve 20 Kasım 2009'da yayınlanan 200 sayfalık ''En Etkili 500 Müslüman'' listesinde yer aldı.

İmam Zaid Shakir, 2011'de ABD''deki sosyal adaletsizliklere karşı halk tepkisini ifade eden ''Occupy Wall Street'' hareketine katılan önemli Müslüman aktivistlerden biri olarak dikkat çekti.

''Her dürüst Müslüman, ''Amerika''nın Müslüman bir ülke olduğunu görmek isterim'' diyebilmelidir. Bence bu, insanların faydasına olacaktır ve eğer buna inanmasaydım, Müslüman olmazdım. Çünkü İslâm, birey olarak bana yardım ettiği gibi, cemaatimizdeki birçok kişiye de yardım etmiştir'' diyen Zaid Shakir, 30 yıl önce kendi halinde Amerikalı bir Müslüman iken şimdi Amerika''daki İslami Hareket liderlerinden biri ve Afrika''dan Avrupa''ya kadar dünyanın birçok bölgesinde çalışmalarına devam ediyor.

11 yıl önce