|

'Muhteşem Yüzyıl'a komşudan tepki

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin tarihi değerlerden uzak ve tahrif dolu olduğunu söyledi.

Cihan
00:00 - 24/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:10 - 24/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
'Muhteşem Yüzyıl'a komşudan tepki
'Muhteşem Yüzyıl'a komşudan tepki

Mahmudov basına yaptığı açıklamada, birçok ülkede büyük ilgiyle izlenen dizinin senaryosunda yapılan yanlışlıklara dikkat çekerek, diziyi Türk tarihi açısından 'zehirli film' olarak niteledi.

Tarih Enstitüsü Başkanı Mahmudov, dizide kullanılan ifadelerin sadece Osmanlılar açısından değil, Azerbaycan tarihinde önemli bir yeri olan Safevi Devleti açısından da gerçeği yansıtmadığını söyledi. Mahmudov, dizide Osmanlı ve Safevi Devleti arasındaki ilişkinin sürekli düşmanlarmış gibi gösterildiğini bunun ise kesinlikle doğru olmadığını vurguladı. Mahmudov, 'Safevi hükümdarlarından Şah Tahmasb dizide son derece aciz, düşmanca bir tutum içerisinde sunuluyor. Şah Tahmasb Azerbaycan halkının tarihinde Safevi hükümdarları arasında özel rolü olan, Türk dünyasında büyük savaşları ortadan kaldırmaya çalışan güçlü bir hükümdar. Bu tür değerlendirmeler hem Türkiye, hem de Azerbaycan halkının tarihini tahrif etmek demektir.' dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın ABD parlamento binasında rölyefinin bulunduğunu hatırlatan Mahmudov, dünyanın kudretli bir hükümdar olarak kabul ettiği Kanuni'nin dizide Hürrem Sultan'ın elinde oyuncak olarak tasvir edilmesine bir anlam veremediğini söyledi. Mahmudov 'Bir tarihçi olarak kanuni dönemini araştırdım. Kesin bir dille ifade ediyorum ki, bu dizi başta Türk halkının kendisi için bir hakarettir.' dedi.

12 yıl önce