|

Müziğin sınırı yok

Küba müziğini dünyaya duyuran Afro- Cuban All Stars orkestrası Juan de Marcos Gonzalez liderliğinde İstanbul''a geliyor. ''Müziğin sınırları yoktur'' diyen Gonzalez, 16 Mayıs''ta İstanbul Kongre Merkezi''nde Küba rüzgarları estirecek.

Harun Karaburç
00:00 - 13/05/2014 Salı
Güncelleme: 23:40 - 12/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Müziğin sınırı yok
Müziğin sınırı yok

Küba müziğinin dünyaya açılan en önemli temsilcilerinden Afro-Cuban All Stars orkestrası, 16 Mayıs''ta bolero, chachacha, salsa, son montuno, timba, guajira, danzon, rumba ve abakua gibi farklı tarz müzikleri ile İstanbul''da Küba rüzgarı estirecek. Küba''da yayınladığı 14 albümle Afrika, Amerika ve Avrupa turlarına çıkan Gonzalez, çocukluğundan beri müzik kültürü ile yoğrulan bir isim. Gonzalez''i dünyada en bilinir kılan şey ise belki de Buena Vista Social Club''ı kurmasıydı. Gonzalez, Küba müziğinin çok zengin olmasını insanların ruh hallerine bağlıyor ve ''Ülkeleri farklı  olsa da aynı bölgenin müzisyenleri benzer müzikler yapar. Dilleri ayrıdır ama anlattıkları şeyler aynıdır. Müziğin sınırları yoktur çünkü'' diyor.

MÜZİĞİMİZ RUHUMUZU YANSITIYOR
İnsanlar müziğinizin en çok hangi özelliğinden etkileniyorlar?

Ben köklerin gücüne inanırım. Küba müziği dünya dinleyicisi ile hemen kaynaşıyor. Kültürel farklılıklara rağmen otantik derinliği insanı sarıyor. Hangi kültürden gelirse gelsinler orada doğal bir şeye şahit oluyorlar. Farkında olsun ya da olmasın, insan hep doğaya akar. Bizim müziğimiz ruh halimizi yansıtıyor. Sözleri anlaşılsa da anlaşılmasa da hissedebiliyorsunuz.

Küba müziğinin zenginliği sizi ve diğer Kübalı müzisyenleri nasıl etkiliyor?

Küba müziğini zengin yapan aslında Kübalıların ruhsal zenginliği. Müzik kültürümüz, ruhumuzu yansıtıyor. Sokakları, kadınları, yemekleri, tarlaları güneşten beslenen rengarenk bir cennet Küba. Ruhunu kıpır kıpır yapar insanın. Yerel müziklere bakın, o coğrafyayı anlatır. Ülkeleri farklı  olsa da aynı bölgenin müzisyenleri benzer müzikler yapar. Dilleri ayrıdır ama anlattıkları şeyler aynıdır. Müziğin sınırları yoktur çünkü. Kültürel zenginlik müziği, müziğin zengin olması da müzisyeni etkiliyor elbette. Kaç yaşına gelirseniz gelin yeniden keşfedilecek onlarca şey çıkıyor karşınıza. Zaman, anlayışları değiştiriyor, müzikteki cümleler değişiyor. Hepsine ayak uyduruyorsunuz bir süre sonra.

Çok yetenekli türkler var
Buena Vista Social Club'ın bir parçası olmaktan dolayı ne hissediyorsunuz?

''Bueno Vista Social Club''ı kurarken epey zorlandım. Bu eski ve mükemmel müzisyenler kendilerine inançlarını yitirmişlerdi.  Benim için en büyük başarı bu muhteşem insanlara güvenlerini geri kazandırmak oldu. 1950''lerde bitti denilen Küba Müziği'nin devam ettiğini insanlara anlatmalıydım. Son 40-50 yılda da inanılmaz gelişti. Dünyayı bundan mahrum bırakmamalıyım.

Türkiye''de takip ettiğiniz müzisyenler var mı?

Türkiye''de çok yetenekli sanatçı var. Muvaffak Falay trompette bir efsane idi. Trompette İmer Demirer, saksafonda İlhan Erşahin takdir edilen isimlerden. TRT Caz orkestrasında muhteşem yetenekler var. Bunun yanında Hüsnü Şenlendirici gibi müziği ile farklı tarzlar arasında köprü kuran isimleri de duyuyoruz.


10 yıl önce