|

Nemrut'u kurtarın!

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Hauptmann, "Nemrut, terkedilmiş bir hazine. Bir şeyler yapılmalı. Başka örneği yok" dedi.

.
00:00 - 12/06/2000 Pazartesi
Güncelleme: 18:27 - 10/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Nemrut'u kurtarın!
Nemrut'u kurtarın!

Uluslararası Nemrut Vakfı'nın konuğu olarak Türkiye'de bulunan, Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Herarld Hauptmann, Nemrut Dağı ören yerinin, 2 bin 150 metre yükseklikte "terkedilmiş bir hazine" olduğunu söyledi. Hauptmann, 1970'lerden beri Nemrut Dağı'ndaki büyülü dev heykellerin konuşulduğunu, ancak şu ana kadar yapılanların "kağıt üzerinde" olduğunu belirterek, "Hiçbir şey yapılmadı. Üzücü olan da budur. Kommagene Krallığı döneminde kalan 2000 yıllık eserlere karşı ihmalkarlık var" dedi. Nemrut Dağı'nın dünyada doğu ve batı arasındaki birleşmeyi sağlayan tek örnek olduğunu kaydeden Hauptmann, "Burası restore edildiğinde, doğudan ve batıdan ziyaretçiler gelecektir. Çünkü, doğu ve batı burada birleşmiştir. Pers-Helen kaynaşmasının başka örneği yoktur" diye konuştu.

"...Çok yazık olur"

Hauptmann ayrıca "Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve dünyanın 8. harikası olarak kabul edilen Nemrut'ta mutlaka bir şeyler yapılmalı. Eğer yapılmazsa birkaç yıl sonra tamiri imkansız tahribatlara uğrayacaktır. Böyle bir sonuç olursa çok yazık olur" dedi. Hauptmann, şu önerilerde bulundu: "Öncelikle ve acilen fiili koruma yapılmalı, dökümantasyona başlanmalı. Nemrut'ta, buradaki eserlerin sergileneceği bir müze kurulmalı. Tümülüs mutlaka açılmalı. Ayrıca, hergün yüzlerce insanın ziyaretinin, heykellerin tahribatı için yeterli olduğu unutulmamalı. Bir bekçi ile Nemrut korunamaz. Burasının kıymeti bilinmeli."


24 yıl önce