|

Opera festivaline Osmanlı damgası

Bu yıl Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nde, Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide, IV. Murat gibi Türk kültürü merkezli operalar öne çıkıyor. Aşk-ı Memnu Operası'nın prömiyer yapacağı festivalin ağır konuğu ise mezzosoprano Elina Garanca

Kültür Servisi
00:00 - 30/06/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:46 - 29/06/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Opera festivaline Osmanlı damgası
Opera festivaline Osmanlı damgası

Bu yıl ikinci kez düzenlenen İstanbul Uluslararası Opera Festivali, yarın tüm ihtişamıyla başlıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank'ın katkılarıyla düzenlenen festival, bu yıl dünyaca ünlü sanatçı Elina Garanca'yı ağırlayacak. 21 Temmuz'a dek sürecek olan festivalde birbirinden seçkin 8 opera, 6 farklı mekânda toplam 18 kez sanatseverlerin karşısına çıkacak. Festivalin bu yılki sloganı “Herkese opera” olarak belirlendi.

Festival, sloganına uygun olarak operayı kapalı mekânlardan çıkarıyor. Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Aya İrini, Sütlüce Haliç Kongre Merkezi ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu olarak belirlenen festival mekanlarında opera, açıkhavada çok daha geniş kitlelere ulaşabilecek. Türkiye'de opera ve baleyi zor ve ulaşılmaz sanatlar olmaktan çıkararak, bu sanatları toplumun tüm kesimlerinin yararına sunmak misyonunu ile heareket eden Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarını izleyici ile buluşturacak. Almanya'dan Münih Gartnerplatz Devlet Operası ve Karlsruhe Devlet Operası da festivalde konuk topluluk olarak yer alacak.

OPERA KENTLE ZENGİNLEŞİYOR

“İstanbul'un kapalı mekânlarının sınırlarını aşarak geniş halk kitleleriyle buluşması, kentin sahip olduğu tarihsel mekânlarla bütünleşerek zenginleşmesi, 'opera'nın her yaştan, her kesimden seyirciye ulaşmasıyla İstanbulluların söz konusu kültür mirasından kendi paylarına düşeni alabilmeleri düşüncesiyle 2010 yılında ilki yapılan ve büyük başarıya ulaşan Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin ikincisini gerçekleştiriyoruz.” diyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen festivalin Türkiye'de büyük bir ihtiyaca cevap verdiği görüşünde.

Festivali takip eden izleyiciler, Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide, IV. Murat gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operaları, orijinal tarihi dekorlarında izleme fırsatı bulacaklar. Bunun yanında, Giacomo Puccini'nin ünlü klasik eseri Tosca ile Halit Ziya Uşaklıgil'in sevilen eseri Aşk - ı Memnu da bu yıl festival kapsamında İstanbul'da ilk gösterimlerini gerçekleştirecek.


Zuhal Olcay Tosca için poz verdi

II. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin şehirdeki açıkhava tanıtımları için ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, Tosca'da Zuhal Olcay'ı, Aşk - ı Memnu'da Selçuk Yöntem'i, Cezayir'de Bir İtalyan Kızı'nda Derya Baykal'ı, 4. Murat'ta Kenan Dağaşan'ı, Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü'nde Işın Karaca'yı tarihi kostümlerle tarihi mekânlarda görüntüledi.




13 yıl önce