|

Oscar akşama dağılıyor

Oscar bekleyişi bu akşam sona eriyor. Minik heykelciği kucaklamaya aday olanlar arasındaki tatlı / sert rekabet nihayet bulacak.

.
00:00 - 25/03/2001 Pazar
Güncelleme: 12:23 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Oscar akşama dağılıyor
Oscar akşama dağılıyor

Oscar 2001'in "En İyi Film" adayları birbirinden iddialı yapımlar: 'Tatlı Bela / Erin Brockovich', 'Gladyatör / Gladiator', 'Traffic', 'Chocolat' ve 'Kaplan ve Ejderha / Crouching Tiger, Hidden Dragon'. 2000 yapımları arasında yer alan ve en fazla dalda Oscar adaylığı olan film Gladyatör. Aralarında En İyi Film, En İyi Aktör ve En İyi Yönetmen'in de bulunduğu 12 dalda ödüle aday gösterilen yapım, bu yılın en büyük favorisi. İddia ve toplam adaylık konusunda Gladyatör'ün takipçisi, Tayvanlı usta yönetmen Ang Lee'nin Altın Küre'den ödülle dönen ve ülkemizde de gösterime giren filmi 'Kaplan ve Ejderha / Crouching Tiger, Hidden Dragon'. 10 dalda aday olan film, hem En İyi Film, hem de En İyi Yabancı Film kategorilerinde yarışacak. Daha önce bu iki dalda adaylık sadece iki filmle olmuştu. 1969 yapımı Z ve 1998'de ödülle boğulan 'Hayat Güzeldir / Life Is Beautiful'. Geçen yılın iddialı yapımlarından bir diğeri ise Oscar'ın en güçlü adaylarından olan Julia Roberts'lı 'Tatlı Bela / Erin Brockovich'. Oscar'a beş dalda aday gösterilen filmin başrol oyuncusu Roberts, en iyi kadın oyuncu dalında, yönetmen Steven Soderbergh ise en iyi yönetmen kategorisinde bu akşam için heyecanlananlardan. Soderbergh bir film için daha heyecanlanıyor; Oscar adayı diğer filmi 'Traffic' için. Soderberg'in En İyi Yönetmen kategorisindeki rakipleri ise Kaplan ve Ejderha ile Ang Lee, Gladyatörl ile Ridley Scott ve Billy Elliot' ile Stephen Daldry. En iyi oyuncu kategorilerinde heykelciğin sahibi olmak isteyenlerin başında, Gladyatör'de General Maximus rolüyle görünen Russell Crowe geliyor. Crowe'un en güçlü rakibi 'Yeni Hayat'la Tom Hanks ve 'Düşlerin Efendisi' ile Geoffrey Rush. Geçen yıl Köstebek filmiyle aynı dalda aday gösterilen ancak törenden eli boş dönen Crowe'un aksine Tom Hanks, Forrest Gump' ve 'Philadelphia' filmleriyle iki kez, Geoffrey Rush ise 'Shine' filmiyle bir kez Oscar sahibi olmuştu. En İyi Aktör Oscarı'nın diğer namzetleri; Pollock'taki rolüyle adaylığı bile sürpriz olarak değerlendirilen Ed Harris ve 'Before Night Falls'ın aktörü Javier Bardem.

En İyi Aktris kategorisinde ise Oscar bu akşam şu beş isimden birinin olacak: Joan Allen (The Contender), Ellen Burstyn (Requiem for a Dream), Laura Linney (You Can Count on Me), Julia Roberts (Tatlı Bela / Erin Brockovich) ve Juliette Binoche (Çikolata / Chocolat).

Ödülleri takdim etmek üzere Anthony Hopkins, Jennifer Lopez, Kevin Spacey, Catherine Zeta-Jones ve Nicolas Cage gibi ünlülerin hazır bulunacağı ödül töreninin sunuculuğunu Steve Martin yapacak.


23 yıl önce