|

Özbek profesörden ortak dil çağrısı

Özbek Milli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bahtiyar Karimov, ortak dil çağrısında bulundu.

Cihan
00:00 - 24/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:45 - 24/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Özbek profesörden ortak dil çağrısı
Özbek profesörden ortak dil çağrısı

Almatı El Farabi Üniversitesi''nin Şarkiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Uluslararası Doğu Medeniyetleri Çerçevesinde Türk Dünyası Mirası'' konulu uluslararası konferansa katılan Prof. Karimov ortak dil konulu bir sunum yaptı.

'Gelin birlikte olalım'

Ortak dilde buluşma çağrısı yapan Karimov, ''Atalarımızın ortak dili olan Türk Dili en eski dillerden biridir. Dilimizin 2000 yıllık bir geçmişi var. Bugün ortak dil ile konuşulduğunda bütün Türk toplulukları birbirini anlamaktadır. Bunu daha ileriye götürmek için ortak kurallar bütünü oluşturmak gerekmektedir. Mutlak unutma olamaz sadece bildiklerimizin üstünü örtüyoruz. Gelin birlik olalım, ortak dilde anlaşalım.'' dedi.

Değişik ülkelerden bilim adamlarının katıldığı konferansta konuşan El Farabi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov ise konferansın Türk kültür mirasına katkı sağlayacağını umduğunu dile getirdi. Rektör Mutanov''un, Atatürk''ün: ''Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki gelişimiyle, geleceğin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.'' sözünü hatırlatması ise salonda büyük alkış aldı.

Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi Müdürü Mehmet Özbal''ın da ''Ortak Dil ve Ortak Yazı'' adlı bildiri ile katıldığı konferansta konuşan TÜRKSOY yetkilisi Askar Turganbayev bilimsel çalışmaların kültür aktarımına ve kültürün korunmasına çok büyük katkılar sağladığını kaydetti.

12 yıl önce