|

Plastik nesne: Kent

"Sanat Dünyamız" dergisi, son sayısında "kent"i teşrih masasına yatırıyor. Kent bütününü plastik bakış içinde değerlendirerek, kent ve sanat yapıtı ilişkisini sorguluyor.

.
00:00 - 14/02/2001 Çarşamba
Güncelleme: 14:43 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Plastik nesne: Kent
Plastik nesne: Kent

Sanat Dünyamız'ın 78. sayısının çerçevesini Kent oluşturuyor. Bu sayıda, kent plastik bir nesne olarak ele alınıp inceleniyor. Dosya, farklı kültürlerin yoğun etkisi altında olan büyük kentlerin kendi dinamiklerinin oluşturduğu bazı unsurlara başka bir açıdan bakmayı ve bunları farklı okumalara açmayı amaçlıyor. Sanat Dünyamız'ın yeni sayısı, "Lunapark makineleri, gaz depoları, binaları kuşatan borular, inşaat araç-gereçleri birer heykel olabilir mi?" gibi sorulara yanıt arayan, kentin bütününü de bu plastik bakış içinde değerlendiren, kent ve sanat yapıtı ilişkisini sorgulayan çağdaş bir bakış açısı sunuyor izleyiciye. "Estetik nesne olarak kent" ve "sanat yapıtının kentteki konumlanışı" üzerine Uğur Tanyeli ve Gülsün Karamustafa tartıştılar. Kente farklı bakışlar oluşturan diğer yazılar arasında Aykut Köksal, Paul Virilio, Samih Rifat, Michel Butor gibi isimler de yer alıyor. Ayrıca bir önceki sayıdaki gibi dosya kapsamı içinde Bülent Erkmen, Nevzat Sayın, Levent Şentürk, Sadık Karamustafa, Orhan Cem Çetin ve Güven İncirlioğlu'nun da işleri yer alıyor. Atölyeden bölümünde, Sarkis'in yaz aylarında, YKY Beyoğlu sergileri kapsamında yapılan Bugünkü Program/Gelecek Program adlı serginin hazırlık aşamasında Beyoğlu'nda yaptığı mekân araştırmasının Samih Rifat fotoğraflarından oluşan görsel dökümüyle birlikte Cem İleri'nin bir "Sarkis okuması" olarak hazırladığı metin yer alıyor. Bunun yanısıra Beyoğlu Sergisi'ne ait ufak bir albüm de dergide ek olarak yer alıyor.

Bu sayıda, kent dosyasıyla bağlantılı olarak Doğan Kuban'la kent-yapı-sokak bağlamında bir de söyleşi yer alıyor. Okuma bölümünde, Füruzan'ın Visconti üzerine yazdığı yazı, Arşivden bölümünde ise Maya Sanat Galerisi'nin şimdiye kadar gün ışığına çıkmamış arşiv defteri yer alıyor. Düşünceler bölümünün bu sayıdaki konusu ise yapım bağlamında boyut değiştiren sinema üzerine.



23 yıl önce