|

Rahat yaşama övgüler

Dünyaca ünlü yazar Berthol Brecht'in çeşitli oyunlarından yola çıkarak uyarlanan “Rahat Yaşamaya Övgü” adlı müzikli oyun, Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

00:00 - 19/10/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:56 - 19/10/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Rahat yaşama övgüler
Rahat yaşama övgüler

Tiyatro Pera'nın sahnelediği, Bertolt Brecht'in “Schweyk İkinci Dünya Savaşı'nda”, “Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı” ve “Üç Kuruşluk Opera” oyunlarından ve “Faşizm Üzerine Yazılar”ından Nesrin Kazankaya'nın uyarlayıp yönettiği “Rahat Yaşamaya Övgü” adlı müzikli oyun 27 Ekim tarihinde Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahnelenecek. “Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)” oyunu, kapitalist sömürü düzenini, paylaşım savaşlarını, faşizmin yükselişini ve bunun karşısında küçük burjuvazinin vurdumduymaz tavrını ve genelde ahlak anlayışını konu alıyor.

KÜÇÜK BURJUVAZİ DUYARSIZLIĞI

Brecht'in üç oyunundan bazı sahnelerle, oluşturulan uyarlamada, birinci oyun olan “Schweyk İkinci Dünya Savaşı'nda” da olaylar, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Prag kentinde, bir meyhanede geçiyor. İkinci oyun “Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı”nda, Amerikalı gangster Arturo Ui'nin, ekonomik bunalım sonucu zor duruma düşen büyük iş çevrelerinin desteğiyle yükselişe geçişi sahneye taşınıyor. Son oyun “Üç Kuruşluk Opera”da ise olaylar, 1930'lu yıllar Londra'sında, yer altı dünyasını da içinde barındıran Soho semtinde geçiyor.


Üç kuruşluk opera

Bu yılki 11. İstanbul Bienali'nin ana teması, Berthol Brecht'in 80 yıl önce yazdığı “Üç Kuruşluk Opera” isimli oyunun parçası “ İnsan Ne İle Yaşar”üzerine kurgulandı. Nesrin Kazankaya'nın Brecht'in çeşitli oyunlarından yola çıkarak uyarlayıp yönettiği oyunda, Kurt Weill, Hanns Eisler ve Turgay Erdener'in müzikleri canlı orkestra eşliğinde sunuluyor.



15 yıl önce