|

Sarkis 'Site'sinde kalbini açıyor

İstanbul Modern'de açılan 'Site' sergisi, çağdaş sanatın öncülerinden Sarkis'in tüm disiplinleri kuşatıcı nitelikteki sanatını, en geniş kapsamlı haliyle ortaya koyuyor. Siteler sürekli değişim içinde olduğundan bu sergi de sürekli yenileniyor

00:00 - 14/09/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:31 - 14/09/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Sarkis 'Site'sinde kalbini açıyor
Sarkis 'Site'sinde kalbini açıyor

İstanbul Modern, ilk kez yaşayan bir sanatçının eserlerine yer verdiği 'Site' sergisiyle Sarkis'i ağırlıyor. Sanatçının tüm sanat disiplinlerini içeren sanatını, en geniş kapsamlı biçimde ortaya koyan 'Site', 100'den fazla fotoğraf, Avrupa müze koleksiyonlarından davet edilen çalışmalar ve Sarkis'in yıllardır atölyesinde biriktirdiği objelerden oluşuyor. Bombalanmış Saraybosna Kütüphanesi'nden Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi romanındaki canavarlara, Alban Berg'in Lulu operasından Alman Romantik dönem ressamı Caspar David Friedrich'e, John Cage'den Sergei Paradjanov'un filmlerine dek farklı kültürel bellekler bu sergide buluşuyor. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu'nun üstlendiği ve 10 Ocak'a dek izlenebilecek olan sergide Sarkis, 50 yıllık sanatsal yaşamının tüm evrelerini yeniden yorumluyor.

SU İÇİNDE SULUBOYA

'Site' Sarkis için de farklı bir deneyim. Bir yerleştirme çalışmasına 'Dünya okunamaz, benim kalbimi okuyabilirsiniz' başlığını koyan sanatçı, daha önce benzeri düzenlenmeyen bu sergiyle, Oya Eczacıbaşı'nın da vurguladığı gibi, tüm kalbini sanatsevere açıyor. İstanbul Modern'in tüm mekânlarını birbirine bağlayan etkinlik süresince, Sarkis'in seçtiği filmlerden oluşan bir program, fotoğrafları ve çektiği filmler de izlenebilecek. Siteler, sürekli değişim içinde olduğu için “Site” sergisi de sürekli yenilenecek, farklı zamanlarda duvarlardaki fotoğraflar değişecek, yeni görüntüler eklenecek. Genç piyanistler, Sarkis'in çok sevdiği Rus besteci Scriabin'in büyülü bestelerini çalacak ve müzede “Su İçinde Suluboya Atölyesi” uygulanacak. Sanatçı, çeşitli söyleşilerle de izleyiciyle buluşacak.


15 yıl önce