|

Seri katil geri döndü

OSCAR ödüllü 'Kuzuların Sessizliği'nin devam filmi 'Hannibal' 10 yıllık bekleyişin ardından geri döndü. Anthony Hopkins yine başrolde.

Havva Setenay İlhan
00:00 - 8/04/2001 Pazar
Güncelleme: 13:03 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Seri katil geri döndü
Seri katil geri döndü

Ellerini de, dişlerini de bir silah gibi kullanabilen yamyam Dr. Lecter Hannibal geri döndü. Jonathan Demme'nin Thomas Harris'in çok satan aynı adlı kitabından uyarladığı Kuzuların Sessizliği / The Silence of the Lambs, gösterime girdiği yıl beş Oscar birden almış ve tüm zamanların en iyi korku filmlerinden biri olarak sinema tarihinde kanlı bir iz bırakmıştı. Ancak Kuzuların Sessizliği Oscar'da ve gişede büyük bir başarı kazanmış olsa da, korkunç bir seri katilin hayranlık uyandıran bir karakter halini alması o dönemde olduğu gibi bugün de hâlâ tartışma konusu.

Geçtiğimiz haftalarda Amerika'da gösterime giren "Kuzuların Sessizliği"nin devam filmi olan "Hannibal", 10 yıllık bekleyişin ardından şimdi gösterimde. Film, tüm Türkiye'de 62 sinemada birden vizyona girdi. İlk filmi izlediğinizde yaşadığınız korkunun tadı damağınızda kaldıysa, daha kanlı bir film olan Hannibal, bu defa adrenalinizi daha da yükselecek.

Bir Anthony Hopkins klasiği

Anthony Hopkins ilk filmde olduğu gibi yine seri katil Dr. Hannibal Lecter rolünde. FBI ajanı rolünde ise Jodie Foster yerine Julianne Moore var. Gary Oldman ise filmde yer alan bir diğer ünlü isim. Yönetmen ise 'Alien' ve 'Gladiator' gibi çok ses getiren birçok yapıma imzasını atan yönetmen Ridley Scott. Şimdiye kadar, filmlerinin devamını çekmesi tekliflerini ısrarla reddeden Scott, "Hannibal"ın devamına "evet" deyişini şöyle açıklıyor: "Bugüne dek hiç devam filmi çekmediysem bunun sebebi korkmak değil, devam filmi yapmamı gerektirecek iyi bir materyalle karşılaşmadığım içindir. Eğer ki 'Hannibal', 'The Silence of the Lambs' (Kuzuların Sessizliği)'in düzeyini yakalayan bir film olursa kendimi mutlu hissederim. Ancak kişiliğim gereği rekabetçi bir insan olduğum için asıl amacım, bu devam filmini orijinalinden daha ilginç yapmak oldu. Bunu da ancak kendi özgün stilimi ve tonlamalarımı koyarak başabilirdim."

Nerede kalmıştık?

"Hannibal"in öyküsü, "Kuzuların Sessizliği"nin kaldığı yerden başlar. Dr. Hannibal Lecter'ın (Anthony Hopkins) FBI ajanı Clarice Starling'in (Julianne Moore) söyleşi yapmak için geldiği maksimum güvenlikli hastaneden kaçışının üzerinden 10 yıl geçmiştir. Lecter artık İtalya'da yaşamakta ve günlerini gardiyanların olmadığı özgür bir ortamda geçirmektedir. Ancak Clarice Starling, Dr. Lecter ile karşılaştığı günü asla unutamamıştır. Onun soğuk sesi hâlâ rüyalarına girmektedir. Dr. Lecter'ı unutmayanlardan birisi de Mason Verger'dır. Lecter'ın altıncı kurbanı olan Verger, hayatta kalabilmeyi başarmıştır ve ailesinden kalan yüklü mirasın hepsini intikamını alabilmek için kullanmaktadır. Lecter'ı açık alana çekebilmenin tek bir yolu olduğunun farkına varmakta gecikmez: Onun önüne hiç dayanamayacağı bir yem atmak zorundadır. Bu da Clarice Starling'den başkası değildir.

'Scott Fellini gibi'

Kuzuların Sessizliği'nin de yazarı Thomas Harris'in yeni kitabını Oscar ödüllü filmin devamı olarak uyarlamaya karar veren yapımcılar Dino ve Martha De Laurentiis, Hannibal'i teslim edecekleri yönetmen olarak Ridley Scott'u seçmelerini şöyle açıklıyorlar: "Yıllardan beri sayısını bile hatırlayamayacağım kadar çok sayıda önemli yönetmenle çalıştım. Fellini, Bergman, Milos Forman onlardan yalnızca birkaçıydı. Bence Ridley Scott bir sinema dehasıdır. Bazen bana Fellini'yi anımsatır. Fellini ile Scott'un ortak yanı, ellerindeki senaryodan her sahnede yeni bir şeyler yaratmalarıdır. Bir film yapmanın iki yöntemi vardır: Birinci yöntemde filmi senaryodaki gibi çekersiniz. Yani senaryo sayfalarında ne yazılıysa aynen uygularsınız. İkinci yöntemde ise tümüyle hayal gücünüze dayalı bir film yaratırsınız. Zamanında Fellini'nin yaptığı buydu. Şimdi aynısını Ridley Scott yapıyor."

HANNIBAL

Yönetmen: Ridley Scott Yapım: Dino De Laurentiis

Senaryo: David Mamet

Kurgu: Pietro Scalia

Görüntü Yönetmeni: John Mathieson

Müzik: Hans Zimmer

Oyuncular: Anthony Hopkins, Julianne Moore, Giancarlo Gianinni, Francesca Neri, Ray Liotta

23 yıl önce