|

Şiirden zihniyete Osmanlı

"Osmanli Dünyasinda Siir" konulu uluslararasi sempozyumda, Osmanliyi Osmanli yapan zihniyet ve toplumsal yapi da ele alindi ve dünle bugün arasindaki önyargi enkazi kaldirilmaya çalisildi.

.
00:00 - 24/11/1999 Çarşamba
Güncelleme: 16:48 - 24/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Şiirden zihniyete Osmanlı
Şiirden zihniyete Osmanlı

Osmanli Devleti'nin kurulusunun 700. yili nedeniyle degisik platformalarda gerçeklestirilen kutlamalardan biri olan uluslararasi "Osmanli Dünyasinda Siir" sempozyumu sona erdi. Yapi Kredi Kültür Sanat Yayincilik tarafindan 19-22 Kasim tarihleri arasinda Harbiye Askeri Müze Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen sempozyuma yurt içi ve disindan 56 ayri edebiyat tarihçisi ve farkli disiplinlerin uzmanlari tebligleriyle katildi. Sempozyumla, 'Osmanli Siiri'ne bir kapi aralanarak, zengin mirasimiz üzerine yigilmis olan önyargi enkazi kaldirilmaya çalisildi.

Sekiz ayri oturum

Osmanli Dünyasinda Siir Sempozyumu'nda, her biri kendi içinde bütünlük arzeden sekiz ayri oturum düzenlendi. "Osmanli Kültüründe Siirin Iktidari ve Iktidarin Siiri" baslikli birinci oturumda, Osmanli dönemine damgasini vuran iktidar mücadelesinin iki temel figürü, Sultan II. Bayezid ile Cem Sultan arasindaki çatisma ve iktidar ile muhalefeti temsil eden Kanuni Sultan Süleyman ile Nef'i'nin sanati, geleneksel siirin dini kültür içindeki yeri, Türk siirinin gelenekten moderne aldigi yol ve geleneksel söz sanatinin modern poetika içinde yeniden üretimi, Behçet Necatigil örneginde ele alindi. Mustafa Isen'in yönettigi "Merkezin Disindakiler: Bir Muhalefet Odagi Olarak Halk Siiri" konulu ikinci oturumda, tasranin sesine, tebaanin gündelik hayat içinde olusturdugu toplumsal ifade tarzi üzerine yogunlasildi. Divan siirinin iç olusumuna yakindan bakma kaygisi güden üçüncü oturumun basligi "Geleneksel Poetikanin Yapi Taslari: Zamanin Aynasinda Dil, Anlam ve Üslup"tu. Oturumda, divan siirinde yaygin olarak kullanilan çift ya da çogul anlamli sözcüklerin kültürel ve toplumsal planda algilanisi ve divan siirindeki dil, tür, üslup zenginligiyle Türkçe kaygisi ele alindi. Divan siirinin kültür cografyasinin gözler önüne serildigi dördüncü oturumun üst basligi "Anadolu'dan Balkanlar'a Divan Siirin Cografyasi. Geleneksel Tezkirecilikten Modern Elestiriye Dogru" idi. Besinci oturumun konusu "Abdallarin Mirasi: Osmanli Tasavvuf Siiri" oldu. Mistik siir gelenegi ile tasavvufi düsünce sistemi arasinda köprü kurmayi amaçlayan bu oturumda, Osmanli toplumuna tasavvuf kültürünü aktaran manzum eserler, batini karakterli mistik hareketlerin siir ile olan yakin iliskileri, Kaygusuz Abdal'daki popüler ve mistik söylem ve kadin Bektasi sairlerin dilinden Islam ve tasavvufun degerlendirilisi islendi. Altinci oturumda "Divan Siirinin Kaynaklarini Yeniden Degerlendirme Asamasinda Metedoloji Sorunlari" tartisildi. "Söz'den Toplumsal Zihniyetin Olusumuna: Tarih, Siyaset ve Felsefe'nin Kesisme Noktasinda Divan Siiri" baslikli yedinci oturumda, klasik siirin tarihle iliskisi, sairin Osmanli bürokrasisi içindeki yeri ve divan siiri ile felsefe iliskisi çözümlenmeye çalisildi. Sempozyumun son oturumu "Ses, Harf ve Mermerin Estetigi: Osmanli Sanati Haritasinda Divan Siiri" basligiyla yapildi. Bu bölümde, musikinin siirle, divan siirinin hatla iliskisi ve siir merkezli sehir estetiginin arka planindaki felsefi anlayis açimlandi.


24 yıl önce