|

"Tüm dünyanın tanıdığı Itri'den bihaberiz"

Vefatının 300. yılında Itri, Küçükçekmece'de düzenlenen bir konserle anıldı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 25/12/2012 Salı
Güncelleme: 10:56 - 25/12/2012 Salı
Yeni Şafak
"Tüm dünyanın tanıdığı Itri'den bihaberiz"
"Tüm dünyanın tanıdığı Itri'den bihaberiz"

Küçükçekmece Musiki Derneği Türk Müziği Korosu, UNESCO'nun 2012 yılını Itri yılı ilan etmesi dolayısıyla bu sezonun ilk konserini büyük Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri Efendi'nin eserlerine ayırdı.

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen özel konsere, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek ve dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ile pek çok sanatsever katıldı.

"Deryanın kıyısından deryadan bihaberiz"

Şef Erol Ünal yönetiminde büyük Türk bestekarı Itri'nin eserlerini icra edildiği konsere katılan Aziz Yeniay, Küçükçekmece Musiki Derneği'ne teşekkür ederek, 'Bu akşam burada çok fazla söz söylemeye gerek yok. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda nadide ve önemli bir tablo yaşıyoruz. Öylesine bir deryadayız ki, bunun farkında değiliz. Bu kadar köklü bir medeniyetin kıyısında bundan bihaber yaşadığımızı düşündükçe üzülüyorum.'dedi.

"Itri'yi tüm dünya tanıyor"

Itri'yi tüm dünyanın tanıdığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın da, Itri'nin türkiye'nin büyük bir değeri olduğunu, ölümünün 300. yılında bütün dünya tarafından anıldığını söyledi. Itri'nin hangi duanın hani makamda okunacağını belirlemesinin, onun çok büyük bir değer olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Aydın, usta bestekarın toplamda 100 adet eseri olmasına rağmen, günümüzde sadece 40 eserinin bilindiğini söyledi.

Mehmet Kemiksiz ve Yunus Balcıoğlu'nun misafir solistler olarak katıldığı konserin birinci bölümünde Itri'nin klasik formdaki eserlerine yer verilirken, ikinci bölümünde bestecinin klasik formda bestelemiş olduğu dini eserlerinden olan Rast Naat'ı ve Segah Mevlevi Ayini diğer eserlerle birlikte dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Konser sonunda Küçükçekmece Musiki Derneği tarafından protokol üyelerine ve sanatçılara teşekkür plaketi verildi.


11 yıl önce