|

Türkiye'ye geç geldiklerine pişman oldular

Avrupa cazının en beğenilen grupları arasında yer alan ''Marcin Wasilewski Trio''nun kurucusu Wasilewski, 20. İzmir Avrupa Caz Festivali'nde yeniden Türk izleyicisiyle buluştu.

Aa
00:00 - 13/03/2013 Wednesday
Güncelleme: 12:54 - 13/03/2013 Wednesday
Yeni Şafak
Türkiye'ye geç geldiklerine pişman oldular
Türkiye'ye geç geldiklerine pişman oldular

Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen festival kapsamında, Aralık ayında İstanbul'da verdikleri konserin ardından yeniden sanatseverlerle buluşan Wasilewski Trio, Avrupa'da çok ses getiren ''Faithfull'' isimli albümlerinde yer alan çalışmaları seslendirdi.

Marcin Wasilewski (piyano), Slawomir Kurkicwicz (bas) ve Michal Miskiewicz (davul) ile gruplarını kurduklarında, üçünün de 20 yaşından küçük olduklarını belirterek, müzik dünyasında 19 yıl gibi uzun süre devam eden gruplara nadir rastlandığını söyledi.

Grup olarak kendilerini şanslı hissettiklerini, üçünün de hedeflerinin ve müzik anlayışlarının aynı olduğunu ifade eden Wasilewski, ''Birbirimizden ayrı bir şeyler yapmayı hiç düşünmedik, çünkü son 19 yıldır hep meşguldük, hep yapmamız gerekenler vardı. Sanırım, 19 yıldır kesintisiz birlikte çalmamızın sırrı, yapacak çok şeyimiz, ortak hedeflerimiz ve küçük egolarımız olması'' dedi.

Yalnız Polonya'nın değil, Avrupa cazının bir numaralı ismi kabul edilen Tomasz Stanko'nun keşfettiği ve uzun yıllar birlikte çalıştığı üçlü, Stanko'nun ülke sınırlarını aşarak, uluslararası üne kavuşmalarında çok önemli bir rolü olduğunu belirtti. 

Davulcu Michal Miskiewicz, Stanko'yu ''O, bizim üniversitemiz'' diye tanımlarken, iyi müzik yapmalarına karşın yerel bir orkestra olarak kalabilecekken, Stanko sayesinde uluslararası üne kavuştuklarını söyledi.

"Şöhret tutkusu, müziğe ağır basıyor"

Miskiewicz, son 10 yılda müzik piyasasında internetin yaygın kullanımı nedeniyle tüm müzik türlerinde albüm satışlarında gerileme olduğunu, ancak bu gerilemeden en az caz albümlerinin etkilendiğini söyledi.

Wasilewski de, dünyada artık daha kaliteli müziklerin tercih edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Dünya değişiyor, herkes müzik yapmak istiyor ama altında yatan temel düşünce çoğu zaman ünlü olabilmek. Şöhret tutkusu müziğe ağır basıyor. Daha kaliteli müziklere yönelim olduğu doğru, ancak pop müziğin takipçisi her zaman caza göre fazla olacaktır. Çünkü pop müzik, dinlemesi kolay, standart ritme sahip bir müzik. Caz ise daha kaliteli, kapsamlı, üretimi kadar dinlemek için de çaba isteyen bir müzik türü. Ben de pop dinlerim, ama gerçek müzik yapanları. Örneğin bir Whitney Houston, harika sesi vardı ve harika şarkı söylüyordu. Oysa Madonna konserindeki ışık ve görselliği ortadan kaldırın, geriye sadece orta karar bir ses ve müzik kalır. Görsel şovun yanında, müziğin çoğu kez ikinci plana atılmasını doğru bulmuyorum.''

İzmirli sanatseverlerce konserlerinde ayakta alkışlanan Marcin Wasilewski Trio üyeleri, ses getiren ''Faihfull''un ardından, birkaç ay içinde yeni albümleri için stüdyoya gireceklerini ve yeni albümlerini 2014'te müzikseverlerle buluşturacaklarını dile getirdi.


11 years ago