|

Ukbe bin Nafi Camisi hala canlılığını koruyor

Tunus'un Kayravan şehrindeki tarihi Ukbe bin Nafi Camisi, geçen yüzyıllara rağmen bugün de canlılığını korumaya devam ediyor.

Aa
00:00 - 5/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:53 - 5/08/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Ukbe bin Nafi Camisi hala canlılığını koruyor
Ukbe bin Nafi Camisi hala canlılığını koruyor

Kuzey Afrika'nın en eski şehirlerinden biri olan Kayravan'da komutan Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilen cami, İslam medeniyetinin mimarisini, kültürünü günümüze taşıyor.

Avlusu çifte revaklarla çevrili caminin, kuzeybatı revağının ortasında minare bulunmaktadır. Birbiri üzerine oturtulmuş üç kare kuleden ibaret olan ve yüksekliği 35, taban kenarı 10 metre genişliğindeki minare, Mağrib ve Endülüs minarelerine örnek teşkil etmektedir.

Ukbe bin Nafi Camisi, döneminde sadece ibadethane değil, eğitim yuvası işlevi de görüyordu. Camide, Kuran-ı Kerim öğretiliyor, hafız yetiştiriliyor, İslami ilimler veriliyordu. Cami bugün de bu özelliğini koruyor.

Camide kadın ve erkeklere Ez-Zeytune eğitim programı çerçevesinde alanında uzman kişiler tarafından dini bilgiler veriliyor.

Daru'l Kuran Müdürü ve İmamlar Birliği Başkanı Tayyib el-Gazzi, "Ukbe Camisi'nde, İslami ilimler programı uygulanıyor. Ez-Zeytune adındaki eğitim programının yanında Tunus İslami İlimler Cemiyeti de bir program yürütüyor. İslam dünyasının çeşitli ülkelerinden gelen farklı alanlarda uzman hocalar, camide ders veriyor" dedi.

Camide eğitim veren hocalardan Tarık Vehhab, "Eğitim programımız meyvelerini vermeye başladı. Kayravan dışından da ders için gelen talebelerimiz var. Camilerimizi, alimlerin yetiştiği bir üniversite olarak görmek istiyoruz" diye konuştu.

İslamı yaymak amacıyla Kuzey Afrika'ya seferler düzenleyen Ukbe bin Nafi, 670 yılında Tunus'u fethedince Kayravan şehrini üs olarak kullandı. Ünlü komutan Ukbe bin Nafi, kentte adına bir cami inşa ettirdi.

11 yıl önce