|

Ustasını unutmadı

Türkiye klarnetini kendi adıyla markalaştıran Serkan Çağrı, hocası Şükrü Tunar anısına hazırladığı albümde Ata Demirer, Hazal ve Sıla gibi sanatçılara da yer verdi. Klarnette Türk sitilinin markalaşmamasını eleştiren Çağrı "ABD'de bizden İsrail stilinin içinde bahsediliyor" dedi.

Şule Yıldırım
00:00 - 9/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:02 - 8/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ustasını  unutmadı
Ustasını unutmadı

Türk usulü klarnetin dünyada tanınması için çalışan ve klarnete kendi adını vererek markalaştıran Serkan Çağrı şimdi de kadim saz üstadı Şükrü Tunar'ı gençlere tanıtmak için kolları sıvadı. Türk Sanat Müziği'nin ünlü isimlerine bu çalışma için başvuran Çağrı, Tunar'ı daha önceden tanıyan Klasik Türk Müziği eğitimi almış kişilerden farklı nedenlerle yanıt alamayınca aralarında Hayko Cepkin, Ata Demirer, Barbaros, Gökhan Tepe, Hazal ve Sıla'nın da olduğu popüler isimlere yöneldi.

TUNAR İÇİN KİTAPÇIK HAZIRLADI

Amacının Şükrü Tunar'ı yeniden keşfettirmek olduğunu söyleyen Serkan Çağrı, “Türk müziğinin güzel tarafını genç nesil hatırlasın ve kitleler bunların arkasından koşsun istedim. Şimdiye kadar yapılanlardan farklı bir Tunar albümü oldu. Popüler dediğiniz isimler de diğerlerinin vermediği destek karşısında gözlerini kırpmadan geldiler. Belki imajlarından kopmaları kendi müzik türleri için riskti ama onlar bu riski aldılar” dedi. Serkan Çağrı, Tunar'ın hayatı, eserleri, hakkında çıkmış gazete haberlerini de toplayarak hazırladığı tanıtıcı kitapçığı da notalarıyla beraber albümdeki isimlere hediye etti.

Eğitimci kimliğiyle de bilinen Çağrı, enstrümanı icra edenlerin parmak pozisyonlarını rahatlatmak için yeni bir perde keşfetti. Bu keşifle markalaşan müzisyen, Türklerin dünyada sadece güzel klarnet çalan kişiler olarak bilindiğini ancak bir Türk usulü klarnetin hala dünyaca tescillenmediğini söyledi. Çağrı, “Bu konuda hiç mütevazı değilim. Benim gibi akademisyen birkaç kişi daha olsaydı bilimsel olarak da stil olarak da Türk klarnetini dünyada çalmanın dışında bir yerlere vardırmıştık. Bazı şeyleri tescillemedikçe bir işe yaramaz. Söz uçar yazı kalır” dedi.

İSRAİL STİLİNİN İÇİNDE GEÇİYORUZ!

Çağrı “Bizim klarnetimiz Amerika'da İsraillilerin klarnet stili altında bahsedilir. Berkley Caz Akademisi'nde Türk stili diye bir klarnet yoktur. Bizi sadece iyi çalan müzisyenler olarak bilirler” dedi. Akademisyen klarnet sanatçılarının az olduğundan şikayat eden Çağrı, "Baba çırak ilişkisinde yetiştiğimiz için klarnetçilerimiz klarnetlerini doğru dürüst tanımıyor. Yetmiyor, Türkiye'de konservatuarlar, devlet kurumlarının dışındaki icracıları 'piyasacı' olarak damgalıyor. Bu müzik eğitim sistemi ve anlayış bizi bir yere götürmez” dedi.


Söyleyemem derdimi kimseye

Serkan Çağrı prodüktörlüğünde hazırlanan çalışmasında, unutulmaz eserleri ve eşsiz klarnet yorumuyla Türk sanat müziğimizin değerli sanatkarı Şükrü Tunar'a saygı albümü. Zeki Müren'e klarnet çalarken son nefesini veren, unutulmaz eserleri ile Tunar "Söyleyemem derdimi kimseye", "Adanın yeşil çamları", "Unut Beni" gibi unutulmaz eserlere imza attı. Tunar'ın müziğini besteleyip ismini yazdığı, ancak sözlerini tamamlayamadan vefat ettiği iki bestesi yıllar sonra bu albüm çalışması sırasında bulundu.


14 yıl önce