|

Vefatının 30. yılında Kemal Tahir

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi'nin düzenlediği Cumartesi Sohbetleri'nde vefatının 30. yılında Kemal Tahir anısına ''Kemal Tahir ve Anadolu''nun Düzeni'' paneli gerçekleştirildi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 5/05/2013 Pazar
Güncelleme: 11:17 - 5/05/2013 Pazar
Yeni Şafak
Vefatının 30. yılında Kemal Tahir
Vefatının 30. yılında Kemal Tahir

04 Mayıs 2013 Cumartesi günü TYB Genel Merkezi'nde Prof. Dr. Nilgün Çelebi, Av. Lütfi Bergen ve Yazar Yusuf Turan Günaydın''ın konuşmacı olarak katıldıkları panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Salih Yılmaz yaptı.

Lütfi Bergen, Kemal Tahir''in feodalizme karşı çıktığını, devletçi özelliğinin ağır bastığını, Doğu-Batı çatışmasında Batı''nın Doğu''yu her zaman sömürmeye çalıştığını, Osmanlı''nın İslâmî yaklaşımının Batı''daki feodalizm ve derebeyliğin yıkılmasına neden olduğunu, Kerim Devlet-Hayırlı Devlet kavramıyla Osmanlı devletinin tebaaya düzen sağlayan karşılığında itaat beklediğini, Kerim Devletin devlet yönetiminde Hz. Ömer sembolüne götürdüğünü, bunun da Osmanlı devlet yapısını kurduğunu, eşkıyalıkla bir devlet kurulmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Bergen, Kemal Tahir''in işçi olmayan birinin kendisini sosyalist göstermesinin mümkün olamayacağını belirttikten sonra aydınların da batılılaşmayı kabul etmeleriyle birlikte bir ihanet içinde olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca üretim yapan, ürettiği ile geçimini sağlayarak köyde yaşayanlara köylü denebileceğinden hareketle yerlicilik kavramına eserlerinde yer vermeye çalıştığını ifade etti.

Prof. Dr. Nilgün Çelebi ise Kemal Tahir''in 63 yıllık yaşam hikâyesinden kısa kesitler aktararak onun sanki 150 yıllık bir ömür süren mümbit bir edebiyatçı olduğunu vurguladı. Çelebi, Kemal Tahir''in edebî kimliği ile fikir adamlığının karşılıklı birbirini beslediğini, Doğu-Batı çelişkisinin eserlerine yansıdığını, Doğu-Batı tezi konusunda en çok eser veren edebiyatçılarımızdan birisi olduğunu belirtti. Kemal Tahir''i anlamaya çalışmanın daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkaracağını belirten Prof. Dr. Nilgün Çelebi, onun bugünkü tartışmalar içerisindeki yerini tanıtmak zorunda olduğumuzu söyledi.

Kemal Tahir''in bibliyografyası üzerine çalışmalar yürüten Yusuf Turan Günaydın ise onun hakkında hangi çalışmalar yapıldığına dair bilgiler verdi. Kemal Tahir hakkında daha çok Kurtuluş Kayalı''nın, eski Başbakan Bülent Ecevit''in (Devlet Ana üzerine), Ertan Eğribel''in, Uğur Yıldırım''ın, Baykan Sezer''in yazdığını, kitap sayısının ise 10 civarında olduğunu belirten Günaydın, araştırma çalışmalarının yetersizliğine değindi. Üniversitelerin lisans tez çalışmalarında daha çok Kemal Tahir''in eserlerinin inceleme ve araştırıldığını belirten Günaydın, ''devlet'' yaklaşımı üzerine de tez çalışmalarının olduğunu dile getirdi.

Panel davetlilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.

11 yıl önce