|

Venezuela'dan Türk bestecilere çağrı

Venezuela'nın gecekondu mahallelerinden küçük yaşlarda dahil oldukları bir sosyal sorumluluk projesiyle adlarını duyuran "Simon Bolivar Quartet", Türkiye'deki ilk konserinde Türk bestecileri birlikte çalışmaya davet etti.

Aa
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 15:20 - 25/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Venezuela'dan Türk bestecilere çağrı
Venezuela'dan Türk bestecilere çağrı

Topluluğun iki kemancısından Alejandro Carreno, yaptığı açıklamada, bugüne kadar hiç Türk bestecilerin eserlerini dinlemediklerini ve çalmadıklarını söyleyerek, "Biz her zaman yeni ve genç besteciler arıyoruz. Orkestramız için de aynı şekilde genç müzisyenler arıyoruz. Türk bestecilerle de çalışmak isteriz, sizlerden gelecek her teklife açığız" dedi.

Daha önce Simon Bolivar Orkestrasıyla İstanbul'da bir konser verdiklerini ancak Quartet olarak ilk kez sahne aldıklarını belirten Carreno, "İstanbul, çıldırtacak kadar güzel. Çok seyahat ediyoruz ama İstanbul'a gelince güzelliğinden nefesimiz kesildi. İnanılmaz güzel bir şehir" diye konuştu.

Müzik, farklı dünyaların kapısını açtı

Carreno, bugüne kadar başlarına gelen en güzel şeyin 'El Sistema' adı verilen bir projeyle 8 yaşında müzikle tanışması olduğunu söyledi.

Carreno, Venezuela'da fakir ailelerin çucuklarının suça bulaşmasını engelleyen ve artık dünyanın pek çok ülkesine de yayılan sistemle çok yoğun eğitim aldıklarını ve ilk başlarda bir oyun gibi gördüklerini, en iyi tınıyı yakalamaktan başka bir şey düşünmediklerini anlattı.

Yaşıtları futbol oynarken kendisinin Brahms, Bethoveen, Çaykovski çalabilme imkanına kavuştuğunu dile getiren Carreno, bedava verilen bu müzik eğitimlerinin kendilerine farklı bir dünyanın kapısını açtığını kaydetti.

Venezuelanın her yerinde büyük krizler olduğuna işaret eden Carreno, "Orda hayal kurma şansı yok eğer böyle fırsatlar olmasa belki beyzbol oynayabilirdim ama alkolik olabilir ya da uyuşturucu bağımlısı olabilirdim" değerlendirmesinde bulundu.

Kemanda Alejandro Carreno ve Boris Suarez, viyolada Ismel Campos ve çelloda Aimon Mata'dan oluşan dörtlü, 20 yılı aşkın süredir dahil oldukları sistem dolayısıyla Latin Amerika'da çocuk ve gençler arasında oda müziğini yaymak ve Venezuela ile Güney Amerika'da yaylı sazlar dörtlüleri ağının gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

11 kişiyla kurulan sistem 300 bini aşkın öğrenciye ulaştı

1975 yılında Venezuela'nın başkenti Caracas'ta, Jose Antonio Abreu'nun 11 kişiyle kurduğu orkestra, yüz binlerce fakir çocuğa müzik öğrenimi veriyor. Felsefesiyle ABD, İngiltere, Kanada, Portekiz gibi pek çok ülkeyi de etkileyen ve faaliyetlerini Simon Bolivar Vakfı olarak sürdüren El Sistema'nın, Venezuela'da 31 senfoni orkestrası ve 300 bini aşkın öğrencisi bulunuyor.

10 yıl önce