|

Yazar Jakob Arjouni öldü

Alman polisiye edebiyatına son yılların görülen en ilginç karakterlerinden biri olan ''Türk Dedektif Kemal Kayankaya'' figürünü kazandıran ünlü polisiye yazarı Jakob Arjouni hayatını kaybetti.

Cihan
00:00 - 17/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:13 - 17/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Yazar Jakob Arjouni öldü
Yazar Jakob Arjouni öldü

48 yaşında hayata gözlerini kapayan yazarın yayıncısı Diogenes Verlag''dan yapılan açıklamada, Arjouni''nin bir süredir kanser tedavisi gördüğü ve son dönemde durumunun çok ağır olduğu belirtildi.

Jakob Arjouni, ''Happy Birthday, Türke!'' (Doğum Günün Kutlu Olsun Türk!) adlı kitabı ile çok satan yazarlar arasına girmeyi başarmıştı. Arjouni''nin ilk kez bu eserde yer verdiği Türk dedektif karakteri Alman polisiye literatürünün en çok tanınan figürlerinden biri oldu. Kemal Kayankaya karakterini seriye çeviren Arjouni, ilk kitabı izleyen dört romanla bu karakteri iyiden iyiye efsane haline getirmeyi başarmıştı.

Arjouni''nin melankolik bir özel dedektif olarak kurguladığı ve neredeyse hiç Türkçe konuşamayan Kemal Kayankaya karakterinin maceraları ise Frankfurt''un ana tren garı ile bankalara ait gökdelenlerin yer aldığı bölgede cereyan ediyor.

Alman baba ile Faslı annenin oğlu

Kendisi de Frankfurtlu plan Jakob Arjouni, senarist Hans Günter Michelsen ile soyadını aldığı Faslı bir annenin oğlu olarak büyüdü. İlk romanı 20 yaşındayken yayınlanan Arjouni''ye asıl ününü bundan birkaç yıl sonra yazdığı 1986'da yayınlanan ''Happy Birthday, Türke!'' adlı kitabı getirdi. Aynı kitabın filmini ise 1991 yılında yönetmen Doris Dörrie çekti.

Son romanı "Kemal Kardeş" oldu

Jakob Arjouni, Kemal Kayankaya serisinin kara mizahla yoğurduğu son kitabı olan ''Bruder Kemal''i ise geçen yıl yayınladı. Genç yaşta modern Alman edebiyatının ünlü isimlerinden biri haline gelen Arjouni''nin Doğu Almanyalı bir Neonazi figürünü anlattığı ''Cherryman jagt Mister White'' adlı romanı ise okul müfredatlarında yer alıyor.

11 yıl önce