|

Yazar Lekesiz: 'Yazar reklamından kitap satılıyor'

Araştırmacı Yazar Ömer Lekesiz, günümüzde kitap üzerinden değil, yazar reklamından kitap satıldığını belirtti.

Cihan
00:00 - 3/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 10:58 - 3/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Yazar Lekesiz: 'Yazar reklamından kitap satılıyor'
Yazar Lekesiz: 'Yazar reklamından kitap satılıyor'

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)'nin düzenlediği ''Kitap ve Medya İlişkisi'' konulu seminerin konuğu Araştırmacı Yazar Ömer Lekesiz oldu. Lekesiz, ''Geçmişten Günümüze Edebiyat ve Medya İlişkisi''ni masaya yatırdı. Türkiye''de, ''medya mı edebiyattan çıktı, yoksa edebiyat mı medyadan çıktı'' gibi garip bir döngü olduğunu vurgulayan Lekesiz, ''Gazetelerin yaygınlaşmaya başladığı tanzimat döneminde o günün yazarları kendilerini gazete ile ifade etti. Bu durum ''bizim modern edebiyatımız medya üzerinden mi çıktı'' sorusunu akıllara getiriyor.'' dedi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, Cumhuriyet Gazetesi''nin yeni rejimin sesi olduğunu anlatan Lekesiz, aynı zamanda yeni edebiyatın da yüzü olduğunu söyledi. 70''li yıllardan itibaren TV''lerin çıkmasıyla gazetelerin TV''ye yetişme derdinin çıktığını ifade eden Lekesiz, ''Gazetelerin, görsel medya ve kendi aralarında oluşan rekabet mecburiyetleri nedeniyle olayları aktarmaya yönelmesi ve insanlardaki, görerek bir takım olayları anlama isteğinin artması, gazetelerdeki edebiyat sayfalarının iyice gerilemesine yol açtı.'' ifadelerini kullandı.

Günümüzde yazarların sahip olduğu yayınevi olmadığını anlatan Yazar Ömer Lekesiz, ''Kitabı basmak için 50 bin baskı şartı konuluyor. Bu safhadan itibaren sadece kitabın kendisinden değil, yazarın etinden sütünden yararlanılıyor. O yazar üzerinden kitap satımı yapılıyor. İş, artık herkesin kendi yazarının reklam ve halkla ilişkiler faaliyetini yapmakta bitiyor.'' diye konuştu.


11 yıl önce