|

Yerebatan Şiir Akşamları'nda Ezra Pound anılacak

Aa
00:00 - 25/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 12:23 - 25/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Yerebatan Şiir Akşamları'nda Ezra Pound anılacak
Yerebatan Şiir Akşamları'nda Ezra Pound anılacak

“Yerebatan Şiir Akşamları”nın 8. yılında ABD'li şair Ezra Pound anılacak. Alınan bilgiye göre, etkinlik kapsamında 27 Ekim Cumartesi günü Yerebatan Sarayı olarak da bilinen Yerebatan Sarnıcı'nda düzenlenecek program, Mehmet Lütfi Şen'in Ezra Pound'un modern şiire yaptığı katkı üzerine yapacağı konuşmayla başlayacak.


Vahide Ulusoy'un seçtiği şiirlerle sürecek programda, şairin şiirleri Şehir Tiyatrosu sanatçıları Hümay Güldağ ve Hüseyin Köroğlu tarafından yorumlanacak.


Şair, çevirmen ve deneme yazarı Ezra Loomis Pound, 30 Ekim 1885'te Idaho Eyaletinin Hailey kasabasında doğdu ve 1 Kasım 1972'de Venedik'te öldü.



2. Dünya Savaşı yıllarında faşizmden yana konuşmalarından dolayı 1943'te “vatan haini” sayıldı. Savaş sonunda tutuklanıp önce Pisa'da bir kampta 6 ay gözetimde tutuldu, ardından Washington'a yargılanmak üzere götürüldü. Ancak akıl hastası olduğu ileri sürülerek 1945-1958 yılları arasında Amerika'da Washington DC'deki Saint Elizabeth Hastanesine yatırıldı.



Çeşitli ülkelerdeki sanatçıların çabasıyla özel bir afla serbest kalan Pount, 1912'de Hilda Doolittle, Richard Aldington ve F.S. Flint'le birlikte İmgecilik akımının, ardından Blast adlı dergide W. Lewis'le birlikte Vortisizm akımının öncüsü oldu.



1949'te Bollingen Şiir Ödülü'nü alan alan Pound, İngiliz ve Amerikan şiirini derinden etkilemiş ve “şairler şairi” olarak nitelendirilmiştir.

17 yıl önce