|

Yetişkinler için Japon sine-masalı

Son yılların dikkat çeken isimlerinden sıradışı Japon yönetmen Takashi Miike, festivale 5 filmiyle katılıyor. Miike bugün yetişkinlere "Çin'in Kuş İnsanları" adlı masalını anlatacak.

.
00:00 - 24/04/2001 Salı
Güncelleme: 15:50 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yetişkinler için Japon sine-masalı
Yetişkinler için Japon sine-masalı

İstanbul Film Festivali'ne 5 filmiyle katılan sıradışı Japon yönetmen Takashi Miike, son yılların dikkat çeken isimlerinden. Yeni tür sinemanın en ilginç önderlerinden biri olarak gösterilen Miike, 95'ten bu yana 20'den fazla projeye imza atarak adından söz ettirdi. Son yıllarda Avrupa ve Amerika festivallerinde sık sık filmleri gösterilen genç yönetmen, İstanbul Film Festivali'ne "Genç Bir Yönetmen Mercek Altında" bölümündeki 5 filmiyle katıyor : Islak Köpek (1997), Çin'in Kuş İnsanları (1998), Ölü veya Diri (1999), Prova (2000) ve Kayıp Ruhlar Kenti (2000).

Çin'in Kuş İnsanları

Bugün gösterilecek 'Çin'in Kuş İnsanları' Makoto Shiina'nın bir romanından uyarlanan, düşündürücü ve çok hoş bir film. Film, kayıp cennet vadisi Shagri-La efsanesinin aksiyon-macera türünde komik ve tuhaf bir revizyonu. Takashi Miike renk ve hareketi ön plana çıkararak, bunu son derece canlı bir düş gibi sunuyor. 'Yetişkinler için masal' diye tanımlanan bu iddialı ve kendine özgü film, Miike'nin tomurcuklanan yeteneğini sergilediği bir vitrin.

Modern hiçbir şeyin erişmediği, Çin'in en uzak kırsal bölgesi Yunnan, büyü ve mitin, bölgenin muhteşem manzarası kadar doğal olduğu bir yöredir. Burada insanlar atalarının uçabildiğine, kendilerinin de bu yeteneğe sahip olduğuna inanır. Pekortak noktaları olmayan üç yolcu Yunnan'a doğru yoldadır; genç Japon şirket görevlisi Bay Wada, asabi ve sürekli bağıran bir yazuka olan Bay Ujiie ve yaşlı ve soğukkanlı Çinli rehberleri Bay Shen. Yolcular bölgede nadir bulunan bir tür yeşimle birlikte daha kıymetli bir şeyi daha keşfederler. Mavi gözlü bir Çinli kız, köyün çocuklarına uçma konusunda ders vermekte ve hipnotize eden bir melodiyi sürekli söylemektedir...


23 yıl önce