|

FIFA'nın üstünü çizdiği mesele: "Maç tekrar edilemez"

Futbol kamuoyu Alanyaspor-Fenerbahçe maçında kural hatası yapılıp yapılmadığını tartışıyor. Sarı lacivertli kulüp, konuyla ilgili itirazını hazırladı. Kulüp başkanı Ali Koç, Alanyaspor'un attığı ilk goldeki taç atışı ve ikinci goldeki pozisyona ilişkin incelemeleri yaptıklarını ifade ederek süreci başlattıklarını doğruladı. Peki bu pozisyonlarda kural hatası var mı ve maç tekrarı konusunda FIFA ile bağlı federasyonlar ne düşünüyor? Konuyla ilgili olarak Almanya futbolunu yakından takip eden gazeteci Hüseyin Özkök'le konuştuk. Özkök, Bundesliga'dan dikkat çekici örnekler vererek FIFA'nın maç tekrarı konusuna bakışını gözler önüne serdi.

Mustafa Göksel
00:30 - 19/09/2019 Perşembe
Güncelleme: 16:06 - 19/09/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Alanyaspor-Fenerbahçe maçında Cisse'nin attığı ikinci golde kural hatası yapıldığı iddia edilmişti.
Alanyaspor-Fenerbahçe maçında Cisse'nin attığı ikinci golde kural hatası yapıldığı iddia edilmişti.

Fenerbahçe Kulübü, Alanyaspor'a 3-1 yenildiği mücadelede kural hatası yapıldığı iddiasını Türkiye Futbol Federasyonu'na taşıyor. Sarı lacivertliler yedikleri ilk goldeki taç atışında taçın el değiştirmesi gerektiğini ifade ederken ikinci golde de Cisse'nin ceza sahası içinde olması sebebiyle hakemin bu pozisyonda golü iptal etmesi gerektiğini düşünüyor.

Peki maç tekrarı kararı nasıl veriliyor?
Alanyaspor-Fenerbahçe maçında bunu gerektirecek bir durum bulunuyor mu?
Tüm bu soruları Avrupa futbolunu yakından takip eden Hüseyin Özkök ile örnekler üzerinden konuştuk.
"FIFA maç tekrarlarına kesinlikle karşı"



Bundesliga'dan dikkat çeken örnekler
  • "23 Nisan 1994'te oynanan Bayern Münih-Nürnberg karşılaşmasında 26. dakikada Thomas Helmer topu kaleye doğru vuruyor ve top dışarı gitmesine rağmen hakem Hans-Joachim Osmers yardımcısının uyarısıyla gol veriyor. Maçı Bayern 2-1 kazanıyor. Tabi büyük bir tartışma çıkıyor. Net olarak kaleye girmeyen bir topla Bayern Münih maçı 2-1 kazanıyor. Bunun üzerine o dönemdeki Almanya Futbol Federasyonu maçın tekrarına karar veriyor ve tekrar maçını da Bayern Münih 5-0 gibi farklı bir skorla kazanıyor. Ancak FIFA Almanya'ya maçın tekrarı nedeniyle sert eleştirilerde bulunuyor. Bunun ardından FIFA maç içindeki yanlış kararların maçın sonucuna etki etse bile tekrarına neden olamayacağını belirterek bir daha böyle bir kararın alınmamasını istiyor."
"Kiesling'in gol olmayan golü bile tekrar gerektirmedi"
  • "18 Ekim 2013'te oynanan Hoffenheim-Leverkusen karşılaşması ise 1994'teki uygulamanın tam tersi durumda. Leverkusen'in 1-0 gerideyken Kiessling ile attığı 'gol olmayan gol' sonrasında büyük bir tartışma yaşanmıştı. Hakem Felix Brych ağları kontrol bile etmemiş ve gol kararı verilmiş, Leverkusen de maçı 2-1 kazanmıştı. Hoffenheim yönetimi maçta kural hatası olduğunu belirterek maç tekrarı isteğini federasyona taşıdı. Ancak Almanya Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu bunun bir hakem hatası olduğu gerekçesi ile bu itirazı reddetti."

"FIFA ne derse o olur, IFAB devreye girmeli"
  • "FIFA'nın maç tekrarına karşı olduğu bir noktada ve bu örnekler ışığında TFF'nin maçı tekrar oynatma gibi bir kararı olabileceğini düşünmüyorum. TFF, böyle bir karar alması halinde FIFA ile de büyük bir sıkıntı yaşar. Burada yapılması gereken IFAB'dan görüş almaktır"
#Fenerbahçe
#Alanyaspor
#TFF
5 yıl önce