|

Motorin zamlandı! Peki Motorin fiyatları ne kadar oldu? 5 Ağustos

Motorin (Mazot) fiyatlarının zamlandığı bildirildi. Peki Motorin fiyatları ortalama olarak ne kadar oldu? Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kararına göre,motorinin litre fiyatında 5 kuruşluk zam uygulanacağını açıkladı. İşte illerde ortalama Motorin fiyatları ve detaylar.

Yeni Şafak
17:19 - 5/08/2016 Cuma
Güncelleme: 14:55 - 5/08/2016 Cuma
IHA

Motorin zamlandı. Motorin fiyatlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorinin litre fiyatına 5 kuruş zam yaptı.



Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorinin litre fiyatında 5 kuruşluk zam yaptı. Bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatı; İstanbul'da ortalama 3,60 liradan 3,65 liraya, Ankara'da ortalama 3,66 liradan 3,71 liraya, İzmir'de ise ortalama 3,63 liradan 3,68 liraya yükselecek.



Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.





Motorin Nedir?



Motorin-mazot; hidrojen (H) ve karbondan (C) oluşan bir hidrokarbon (HC) yakıttır. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin kullanılır. Benzinden daha zor tutuşur, daha yüksek kaynama noktasına sahiptir ve buharlaşma eğilimi çok daha düşüktür. Mazotun kimyasal formülü genel ifade için C12H23 olarak ifade edilirken, farklı karbon ve hidrojen sayılarına sahip mazotlar C10H20 ila C15H28 şeklindeki kimyasal formül aralığında bulunabilir.



Motorin Benzin Farkı Nelerdir?



Mazotun (motorin) molekül zinciri uzundur, benzinin ise molekül zinciri kısadır. Bu sebeple; Mazot, benzin gibi kolayca tutuşmaz. Benzinin yanması için küçücük bir kıvılcım yeterlidir (özellikle benzin buharı sebebiyle). Sıvı haldeki oda sıcaklığında bulunan mazot ise kibritle tutuşmaz. Mazotun tutuşması için yüksek sıcaklık ve/veya basınç gereklidir. Mazotun tutuşma sıcaklığı 400 oC'dir.



Mazot, benzinden daha yoğundur, bir litre mazot, bir litre benzinden daha ağır gelir. Bununla beraber mazot, sudan daha az yoğundur, yani sudan daha hafiftir. Bu nedenle mazot ve su karışımında su her zaman dibe çöker (Mazot filtrelerindeki gibi).



Mazotun rafineri işlemleri daha kolaydır, fiyatı daha ucuzdur. Bu sebeplerle mazotla çalışan dizel araçların yakıt tüketimi, benzinli araçlardan daha düşüktür.





#Motorin
#Mazot
#Motorin fiyatları
#Akaryakıt
#Zam
8 yıl önce