|

100 bin imza toplayan cumhurbaşkanı adayları kimler?

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza toplayacak kişiler için başvurular Pazartesi günü tamamlandı. YSK’nın yeni uygulaması ile hangi aday ne kadar imza topladığını anlık olarak görmek mümkün. YSK, aralarında Muharrem İnce, Sinan Oğan, ve Doğu Perinçek'in de olduğu 10 adayın, seçmenler tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilebilmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvurusu imza toplama süreci tamamlandı. Peki Muharrem İnce, Sinan Oğan, Doğu Perinçek ne kadar imza topladı?

09:10 - 28/03/2023 Salı
Güncelleme: 09:11 - 28/03/2023 Salı
Yeni Şafak
Hangi aday ne kadar imza topladı?
Hangi aday ne kadar imza topladı?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, seçmenler tarafından aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adayları için kararını verdi. YSK'nın kararına göre, 10 aday seçmenler tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilebilecek.

Bunun için adayların 100 bin imza toplaması gerekiyor. Seçmenler, adaylara imza verebilmek için 22- 27 Mart tarihlerinde 08.00 – 20.00 saatleri arasında ilgili İlçe Seçim Kurulu'na gidebilecek. Seçmenler, YSK'nin ilanında belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

Cumhurbaşkanı adayları 2023 seçimleri

2023 Cumhurbaşkanı seçimi kimler aday oldu?

Türkiye 14 Mayıs günü sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı adaylarının seçim öncesinde imza toplama süreci ise sürüyor.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, YSK'nın verilerine göre 100 bin imzaya ulaştı. Böylelikle Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardındana Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile

ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı oldu.

YSK'nın seçmenler tarafından aday gösterilebilecek Cumhurbaşkanı adayı için başvurusunu onayladığı isimler şöyle:

  1. Davut Turan,
  2. Doğu Perinçek,
  3. Erkan Trükten,
  4. Halil Murat Ünver,
  5. Hilmi Özden,
  6. İrfan Uzun,
  7. Muharrem İnce,
  8. Sinan Oğan,
  9. Tevfik Ahmet Özal,
  10. Yakup Türkal.

Cumhurbaşkanı adayları ne zamana kadar imza toplayacak?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne ilişkin seçmenler tarafından aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde, seçmenler tarafından aday gösterilmek istenen cumhurbaşkanı adaylarımız dün kurulumuz tarafından ilan edilmiştir. Aday gösterilmek istenenlerin imza süreci 27 Mart Pazartesi günü saat 20.00 itibarıyla sona erdi.

Kurulumuzun yapmış olduğu yeni bir uygulama ile bugün itibarıyla il ilçe bazında anlık olarak hangi adaya ne kadar imza verildiğinin takibi mümkün olacaktır. Şeffaf, güvenli bir ortam yaratmak amacıyla bu uygulamamız isteyen adaylarımıza ve temsilcilerimize imza süreci sona erene kadar takip etme imkanları vardır.

100 bin imza toplayan cumhurbaşkanı adayları kimler?

Muharrem İnce, Fatih Erbakan, Sinan Oğan, Doğu Perinçek ne kadar imza topladı?

Cumhurbaşkanı seçimi geçici aday listesi alfabetik sıralamayla; Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluştu. YSK'den alınan verilerine göre 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı aday adayların topladıkları imza sayıları şu şekilde:

  • Muharrem İnce: 109 bin 302
  • Sinan Oğan: 100 bin 021
  • Doğu Perinçek: 26 bin 540
  • Yakup Türkal: 2 bin 500
  • Erkan Trükten: 1726
  • Ahmet Özal: 1111
  • İrfan Uzun: 820
  • Halil Murat Ünver: 398
  • Hilmi Özdan: 363
  • Davut Turan: 106
#Muharrem İnce
#Fatih Erbakan
#Sinan Oğan
#Doğu Perinçek
#2023 cumhurbaşkanı seçimi
1 yıl önce